Crkva u Hrvata 564

U Lanišću blagoslovljena memorijalna zbirka spomena na 'krvavu krizmu' Miroslava Bulešića

U Lanišću blagoslovljena memorijalna zbirka spomena na 'krvavu krizmu' Miroslava Bulešića
Biskupi i svećenici na blagoslovu Bulešićeve memorijalne zbirke / Porečka i Pulska biskupija

U laniškom župnom uredu i još jednoj prostoriji postavljena je memorijalna zbirka spomena na “krvavu krizmu” i mučeništvo blaženog Miroslava Bulešića. Postavljeni je novi pod, a u župnom je uredu izložen, na originalnom mjestu, dio drvenog poda na kojem je ležalo tijelo mučenika Miroslava u trenutku mučeništva. Daske, natopljene mučenikovom krvlju, postavljene su na tadašnje mjesto zaštićene staklom i prikladno osvijetljene.

S obzirom na raspored prostora, osposobljen je još jedan ulaz kojim se ulazi u veću prostoriju pored župnog ureda. U toj je prostoriji, koja može primiti više desetaka hodočasnika, postavljena stalna projekcija dokumentarnog filma o mučeništvu blaženoga Bulešića.

Osim toga, memorijalna zbirka fotografijama i drugim prigodnim predmetima i muzejskim eksponatima iz prve polovice 20. stoljeća posjetitelje upoznaje s poviješću bogate pastoralne aktivnosti te župe koja je prije Drugog svjetskog rata imala gotovo tisuću stanovnika.

Izložena je fotografija i originalni popis krizmanika generacije 1947., a poseban dio donosi detaljniju povijesnu građu o biskupovom izaslaniku mons. Jakobu Ukmaru, kojeg su napadači istovremeno s ubojstvom blaženog Miroslava Bulešića pretukli te ostavili bez svijesti uvjereni da su ga ubili.

Zbirka slikom i dokumentima približava lik i djelo vlč. Stjepana Ceka, tadašnjeg laniškog župnika, kojeg je majka spasila sakrivši ga ispod stepeništa, a koji je kasnije, zajedno s više župljana Lanišća, nepravedno montiranim sudskim procesima osuđen na više godina zatvora. Autor izložbe je David Ivić, a tekstove su pripremili vicepostulator vlč. mr. Ilija Jakovljević i kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić.

U prostoriji župnog ureda, osim dijelova originalnog poda, na istom se mjestu nalazi i komad zidne žbuke pošprican mučenikovom krvlju, a pored toga je njegov portret u prirodnoj veličini. Uz još nekoliko informativnih panoa i predmeta iz onoga vremena, pored prozora se nalazi pisači stol na kojem se nalazi knjiga hodočasničkih zapisa.

Biskup Ratko Perić ovom je prigodom zapisao: “Na mjestu mučeništva za vjeru u Isusa Krista svećenika i mučenika blaženoga Miroslava Bulešića uzdižem žarke molitve Presvetom Trojstvu za blaženikovu kanonizaciju, za njegovu Istru, za njegov hrvatski narod i Crkvu Božju. Blaženi mučeniče Miroslave moli za nas”.

Ispod župne kuće obilježeno je mjesto, pojilo, gdje je ubojica, perući okrvavljene ruke i nož, ponavljao riječi blaženog Miroslava: “Isuse, primi moju dušu!”, te prokometirao: “Primio sam mu je ja!”, a označeno je i mjesto gdje je sakupljena krv iz župne kuće izlivena na posvećeno tlo pokraj crkve.

Jedan od eksponata je i komadić blaženikovog kolara koji je okrvavljen u trenutku mučeništva, izložen je u umjetničkom drvorezu koji je djelo Mate Žmaka Matešića, svjedoka de visu (po viđenju) laniških događaja, koje je kasnije opisao u knjizi “Krvava Krizma – Lanišće 1947.”

Dio opusa izložbe su također: komadić košulje s tragovima blaženikove krvi koji je izložen uz jednu od njegovih prvih fotografija i prvi reljefni portret kojeg je nekoliko godina nakon mučeništva dao izraditi vlč. Atilije Krajcar 1969.

Tadašnja prostorija župnog ureda, mjesto mučeništva, gdje se na zidu nalazi uokvireni ulomak tadašnje žbuke s blaženikovom krvlju, uređeno je preostalim originalnim namještajem i drugim predmetima koji su se tada ondje nalazili.

Prigodne zahvale prije odlaska prema župnoj kući izrekao je vlč. Josip Mašina, župnik domaćin, koji je uz zahvalu biskupima i svećenicima te zahvalu svim suradnicima na projektu postavljanja memorijalne zbirke, posebnu zahvalu uputio mještanima Lanišća na neprocjenjivoj suradnji u svemu što se čini.

misija / hkm