Crkva u Hrvata 1887

Mons. Hoser za Glas Koncila: U Međugorju fenomen još uvijek traje... Valja biti strpljiv

Mons. Hoser za Glas Koncila: U Međugorju fenomen još uvijek traje... Valja biti strpljiv
FOTO TOM DUBRAVEC / CROPIX

Apostolski vizitator za Međugorje nadbiskup Henryk Hoser gost je redovitoga intervjua u dvobroju Glasa Koncila posvećenom Velikoj Gospi.

Mons. Hoser najprije je postao liječnik, potom redovnik palotinac (Društvo katoličkoga apostolata) i svećenik, potom misionar u Ruandi… Već je i to dovoljno da mons. Hoser bude dobrodošao sugovornik svakomu mediju. No, hrvatskoj je javnosti nadbiskup Hoser posebno zanimljiv kao apostolski vizitator za Međugorje. Stoga mons. Hoser u intervjuu govori o nekim etapama svojega životnoga puta, s posebnim naglascima na Marijinu prisutnost u njemu.

Drugi je dio intervjua pak vezan uz Međugorje. Marijanska pobožnost u Međugorju čini ono što Marija inače čini u životu Crkva i vjernika, privodi k Isusu, potiče na obraćenje; obraćenje pak donosi mir i nadu – crvena je nit koju u intervjuu razvija nadbiskup Hoser.

„Zemaljski i nebeski život, ne samo Marijin, nego svih nas, događa se u kontinuitetu. Kod Marije je taj kontinuitet bio savršen: već je u zemaljskom životu bila ‘blažena’, ‘milosti puna’, ‘bezgrešna’. Uznesenjem na nebo dogodilo se samo svojevrsno proširenje, univerzalizacija toga stanja, zahvaljujući kojoj ona može biti prisutna u životu svih nas, za sva vremena. No, svi smo mi pozvani živjeti zemaljski život u perspektivi vječnoga života“, kaže među ostalim sugovornik Glasa Koncila.

A na pitanje je li makar hipotetski moguće da Međugorje ostane mjestom „zdrave i svete” marijanske pobožnosti a da ukazanja ne budu priznata, sugovornik odgovara pozitivno.

„U svijetu postoje, kao prvo, mnoga marijanska svetišta u kojima uopće nije bilo ukazanja. A postoje i ona u čijim su počecima bila navodna ukazanja, posebno u davnini, ali ona nisu priznata. Ukazanja nisu uvjet za štovanje Marije, niti su ukazanja predmet štovanja. Nije to slučaj ni ovdje u Međugorju. U Međugorju fenomen još uvijek traje, tako da nije zaokružen. Valja biti strpljiv“, ističe  mons. Hoser, a naslov je središnjeg intervjua “Poziv na obraćenje vrlo je prepoznatljiva međugorska crta”.

Naslovnica novog dvobroja "Glasa Koncila" posvećena je jubilarnom 30. "Mladifestu" u Međugorju, održanom od 1. do 6. kolovoza uz sudjelovanje oko 80.000 mladih, više od 700 svećenika, kardinala i (nad)biskupa iz europskih i prekooceanskih zemalja, među kojima su bili i članovi Rimske kurije, Papin vikar za Rim i drugi.

Od brojnih duhovno bremenitih poruka izdvojene su riječi iz homilije predstavnika Svetoga Oca u BiH nadbiskupa Luigi Pezzuta: “Kad ti Bog u Isusu kaže: ‘Idi za mnom’, to znači da se on, Bog, saginje nad tobom, zaljubljuje se u tebe. To znači da si mu ‘ti ukrao srce, a on te ispunja svjetlošću’. To je ono što se dogodilo u Mariji… Kada Bog svakomu od nas govori: ‘Idi za mnom’, mi ulazimo na taj isti Marijin put.”

Cijeli je velikogospojinski broj prožet raznovrsnim i bogatim marijanskim temama.

“Važne poruke za budućnost” naslov je komentara glavnog urednika Ivana Miklenića, u kojemu se osvrće na nekoliko važnih poruka izrečenih uz spomen na 24. obljetnicu Oluje, među kojima posebnu pozornost zaslužuju ona o nužnosti istraživanja i kažnjavanja ratnih zločina, novi ugriz poglavara Srpske pravoslavne Crkve i ona o poticanju povratka hrvatskih iseljenika u domovinu.

“Zapažanja” u ovome broju naslovljena “Ako je školski eksperiment (ispod)prosječan, ima li ga smisla provoditi?” zanimljivo i intrigantno upozoravaju na niz aktualnih društvenih tema i problema, među kojima, što se vidi već iz naslova, i na poražavajuće vijesti iz obrazovnoga sektora, koje uz rezultate ovogodišnje mature pokazuju da učenici osnovnih i srednjih škola, koji su lani sudjelovali u eksperimentalnoj provedbi “Škole za život”, nisu napredovali te da su na relativno niskoj razini sposobnosti rješavanja problema.

Analizirajući knjigu “Dnevnik Diane Budisavljević 1941. – 1945.” u izdanju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu i Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac 2003., temeljem koje je rađen istoimeni hrvatski film redateljice Dane Budisavljević, nameću se brojni historiografski upitnici. Naime, neke njegove stranice, posebice njegovo kasnije tumačenje i nametnuta percepcija u većem dijelu javnosti stvaraju opravdanu sumnju – je li “Dnevnik” ideološki izmasakrirani izvornik?

Prof. Meri Butirić, predsjednica županijske Udruge za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učenja “Dyxy” iz Splita predstavlja ciljeve udruge, njezin rad i predstojeće planove.

Peti nastavak povijesnog feljtona o praćenju komunističke tajne policije biskupa Viktora Burića donosi izvješće doušnika “Gorkog” o biskupovu boravku na Koncilu u Rimu.

misija / ika