Crkva u Hrvata 808

U 99. godini života i 75. svećeništva preminuo Božo Milanović, najstariji svećenik Porečke i Pulske biskupije

U 99. godini života i 75. svećeništva preminuo Božo Milanović, najstariji svećenik Porečke i Pulske biskupije
Vlč. Božo Milanović preminuo je u Svećeničkom domu u Puli

Vlč. Božo Milanović, umirovljeni svećenik Porečke i Pulske biskupije, osnažen sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo, 15. lipnja, u Svećeničkom domu u Puli, u 99. godini života i 75. godini svećeništva.

Božo Milanović rođen je 23. travnja 1920. u mjestu Brinjani, nadomak Kringe, u Pazinskom dekanatu, od oca Franje Milanovića i majke Foške Vitulić. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Kringi, srednju školu završio je u sjemeništu u Kopru, svećeničku formaciju stekao je na bogosloviji u Gorici, a za svećenika je zaređen 4. lipnja 1944. 

Nakon ređenja služio je dvije godine u župama Lanišće, Brest i Slum. Od 1946. do umirovljenja, 2009., bio je župnik u župama Dolenja Vas, Boljun i Vranja, pune 63 godine. Usporedno s tim, kraće je vrijeme početkom devedesetih godina upravljao i župama Lanišće, Brest i Slum. Taj izuzetno vitalni svećenik, od umirovljenja, u dobi od 89 godina, živio je u Svećeničkom domu u Puli, gdje je dane provodio u molitvi s krunicom u ruci.

Božo Milanović proslavio je 4. lipnja, 75. obljetnicu svećeništva. Jubilej je, prema želji slavljenika, obilježen u krugu zajednice Svećeničkog doma Betanija.

Sa svojih 99 godina bio je najstariji svećenik Porečke i Pulske biskupije, generacija bl. Miroslava Bulešića, 20 dana stariji od njega, i uvijek ga se rado sjećao. Spominjući se krvave krizme, ispričao je da je toga dana i on trebao biti ondje, tog kobnog „24. kolovoza 1947. bila je nedjelja, želio sam najprije izvršiti svoje obveze prema župama kojima sam upravljao kako bih poslije toga na miru mogao posvetiti vrijeme posjetu susjednoj župi, Lanišću“, ispričao je Božo Milanović.

No, spletom okolnosti, voljom Božjom, nije dospio onamo, jer, eto, vidimo da je u Božjem planu bilo da poživi dug život kao Kristov svećenik.

Sprovodna misa i sprovod bit će u župi Kringa, u utorak 18. lipnja u 16 sati.

misija / ika