Crkva u Hrvata 577

Riječki nadbiskup Ivan Devčić desetorici vjernika dodijelio Medalje zahvalnosti svetog Vida

Riječki nadbiskup Ivan Devčić desetorici vjernika dodijelio Medalje zahvalnosti svetog Vida
Nadbiskup Devčić s ovogodišnjim dobitnicima tradicionalne Medalje zahvalnosti

Riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić predvodio je 15. lipnja u katedrali sv. Vida pontifikalnu misu na kojoj je tradicionalno desetorici vjernika dodijelio Medalje zahvalnosti sv. Vida.

Ove je godine proslava sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i metropolije te grada Rijeke bila u znaku 50. obljetnice uspostave metropolije sa sjedištem u Rijeci. Riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić predvodio je 15. lipnja u katedrali sv. Vida pontifikalnu misu na kojoj je tradicionalno desetorici vjernika dodijelio Medalje zahvalnosti sv. Vida. 

Ovogodišnji dobitnici su: Lidija Gović – Golčić i Mirela Puljek po izboru nadbiskupa, Gordana Grubiša na prijedlog Povjerenstva za katoličke udruge, supružnici Ana i Milorad Cuculić iz župe sv. Franje Asiškog na Kukuljanovu, Mila Lončarić iz župe sv. Katarine u Selcu, Vilma Malnar iz župe sv. Andrije apostola u Tršću, Ivanka Simčić iz župe sv. Franje Asiškog na Pehlinu, Ivan Bošnjak iz župe sv. Ane u Voloskom, Ivica Večerina iz župe sv. Terezije od Djeteta Isusa na Vežici te Petar Ravlić iz župe Marije Pomoćnice u Rijeci.

Nadbiskup Devčić u propovijedi je vjernike pozvao na izgrađivanje zajedništva, prijateljstva i solidarnosti, potaknut zlatnim jubilejem crkvenog zajedništva zapadnog dijela Hrvatske.

„Pritom moramo voditi računa o činjenici da se ne možemo vjerodostojno zauzimati za slogu i solidarnost u društvu, ako mi kao kršćani te vrijednosti ne njegujemo unutar Crkve. Metropolija nam je u tom smislu s jedne strane poticaj i sredstvo za prevladavanje međusobne izoliranosti i uskogrudnosti, tj. za izgradnju unutarcrkvene solidarnosti, a s druge strane poziv na zauzimanje za uspostavu takvih odnosa u čitavom društvu“, rekao je nadbiskup Devčić.

„To uključuje prevladavanje sebičnosti na osobnoj i društvenoj razini te iskreno zauzimanje za ostvarenje evanđeoskog ideala općeljudskog bratstva, koje se temelji na činjenici da je Bog Otac svih ljudi, a mi međusobno braća.“

U nastavku je nadbiskup propovijed posvetio svecu zaštitniku, sv. Vidu. „Iako je njegov životopis isprepleten više legendarnim nego stvarnim događajima, on je bio povijesna osoba, što posebno potvrđuje činjenica da je u srednjem vijeku bio jedan od najpopularnijih svetaca, uvršten i među četrnaest svetih pomoćnika, čiji je zagovor u to vrijeme smatran posebno efikasnim, napose u slučaju raznih bolesti.“ Nadbiskup je podsjetio kako sv. Vid ima među svecima rekordna 34 patronata, odnosno zazivaju ga u pomoć za vrijeme nevrjemena, grmljavine, požara, neplodnosti ili kad valja izvršiti neke teške zadatke. U pomoć ga zazivaju i padavičari, histerici i opsjednuti, a kao zaštitnika ga slave apotekari, pivari, gostioničari, podrumari, kazandžije, vinogradari, glumci i osobe slabog sluha i vida.

„Sveci nam svjedoče kako sebe prepoznati u svjetlu Kristovu i dopustiti da nas ono prožme i obasja. Posebno je nama današnjim kršćanima rječita njihova solidarnost sa slabima i najpotrebnijima kao i njihova dovitljivost u traženju načina kako najslabijima i najpotrebnijima pomoći nositi njihov križ bolesti, siromaštva i marginaliziranosti“, zaključio je nadbiskup Devčić na pontifikalnoj misi proslave sv. Vida.

misija / ika