Crkva u Hrvata 318

Rijeka hodočasnika u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu ne presušuje

Rijeka hodočasnika u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu ne presušuje
Hodočasnici svetom Josipu uz kip svete Majke Terezije ispred svetišta u Karlovcu

Osamdeset šest učenika i šest profesora OŠ Lučko iz Zagreba posjetili su Nacionalno svetište svetog Josipa 14. svibnja 2019. za vrijeme svoje terenske nastave u gradu Karlovcu. Ispred Nacionalnog svetišta svetog Josipa dočekao ih mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, blagoslovio ih, te upoznao s likom svetog Josipa.

Rektor je učenike upoznao sa svetim Josipom kao zaštitnikom Hrvatske uspoređujući ga sa svetim Patrikom, zaštitnikom Irske kojega su Irci dobro „zbrendirali“. Ono što je za Irce sveti Patrik to je za Hrvate sveti Josip kojeg je Hrvatski sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687., na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva.

Dok su se učenici približavali ulaznim vratima svetišta, velik broj njih uočio je natpis na maloj dvorani pokraj ulaza u crkvu: „Idite k Josipu“, što je mnogim hodočasnicima i vjernicima koji dolaze u Svetište poticaj da mole zagovor ovog velikog sveca.

Kasnije tijekom obilaska svetišta rektor je upitao učenike: „koliko grad Karlovac ima rijeka?“, na što su mu ushićeno odgovorili četiri, a zatim ih je rektor upoznao i s petom „rijekom“ a to su upravo hodočasnici kojih je iz dana u dan sve više hodočaste svetom Josipu te ga mole za zagovor. Učenicima iz Lučkog mons. Sente još je ispričao nekoliko zanimljivih svjedočanstava iz života vjernika kojima je sveti Josip pomogao i čije su molbe bile uslišane kod Gospodina.

Tokom proteklog vikenda Nacionalno svetište još su posjetili: Članovi udruga slijepih Karlovačke županije koji su ugostili članove udruga slijepih Istarske i Primorsko – goranske županije, zatim župljani župe Preobraženja Gospodnjeg iz Petrinje predvođeni svojim župnikom vlč. Damirom Cekovićem, policijskim kapelanom PU Sisačko – moslavačke vlč. Ivom Borićem te trajnim đakonom Vjekoslavom Uvalićem. 

Nedjeljno večernje misno slavlje na blagdan Dobrog pastira predvodio je vlč. Drago Kozić, duhovnik Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara (HKUMST) iz Požege a pjevanje je animirao zbor Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara iz Požeške biskupije, te nakon misnog slavlja karlovačke vjernike obogatio kratkim koncertom. 

Misija / Danijel Pavlina