Crkva u Hrvata 404

Stazama pobožnosti Blažene Djevice Marije kao majke središnji je motiv svibanjske Kane

Stazama pobožnosti Blažene Djevice Marije kao majke središnji je motiv svibanjske Kane

S novim brojem kršćanske revije Kane u rukama potaknut će se u čitatelja brojna promišljanja. Uskrsno vrijeme je za nama, a nedavni događaji u Parizu i Šri Lanki ostavili su gorak okus i brojne nedoumice. 

Upravo o požaru u Notre Damu i atentatu na Šri Lanki kao „testovima vjere“ piše na prvim stranicama svibanjske Kane Josip Grbac, navodeći da u spomenutim slučajevima možemo nazreti svojevrsne testove koliko je živa vjera prisutna u identitetu ljudi. O toj temi pišu i Ante Jerković, Tomislav Kovač i Darko Tepert, svaki iz drugoga kuta, međusobno se upotpunjujući.

Stjepan Baloban u ovom je broju kolumnu naslovio tekstom pisma pape emeritusa Benedikta XVI. „Crkva i skandal seksualnog zlostavljanja“, o kojem se u javnosti mnogo raspravljalo. Balobanova kolumna svojevrsni je smjerokaz u ovom slučaju te nas, uz teološko pristupanje sadržaju, usmjerava na ono bitno. Na tu se temu nadovezuje i Branko Murić svojim osvrtom naslovljenim „Benediktov duhovni tweet o aktualnom stanju Crkve“.

Svibanj, Marijin mjesec, popraćen je i u Kani, osobito u tekstu „Majčin dan“ Slavice Dodig koja naglašava biblijsku, duhovnu i biološku ulogu majke, uz zahvalnost za dar života, za sva dobročinstva i putokaze u Božju slavu.

„Obiteljski savjetnik“ iz pera psihologinje Lane Batinić uhvatio se u koštac s temom izazova bračnoga života, a „Ženska strana medalje“ opisuje s kojim se sve problemima susreću žene u migraciji. Fra Bono Zvonimir Šagi u vrlo nadahnutom tekstu podsjeća svakog od nas koliko je važno slušati Boga – ušima, umom i srcem, dok se Stjepan Kušar u svojoj teološkoj meditaciji nadovezuje ekvivalentno: „Bog vidi, Bog čuje“. Uz duhovni poticaj o Franji Asiškom, lirsko religiozno promišljanje Tomislava Salopeka, Stjepana Lice ili pak aktualnu temu Martine Vuk o iskustvu samoće i bijega u virtualni svijet, mnogi će u Kani pronaći nešto za sebe. 

Tu su i političke teme („Populizam i europski izbori“), nastavak putopisnih staza Italijom, filmske preporuke, portret umjetnika te poziv čitateljima na svojevrsnu reakciju, primjerice u tekstu rubrike „Odgoj za medije“ gdje autor poziva na sukreiranje programa medijskog odgoja i pismenosti. K tome, Kana ponovno čitatelje vodi „Kršćanskom magistralom“, ovoga puta stazama molitve i pobožnosti kojima iskazujemo štovanje Blažene Djevice Marije, Marije kao majke, ujedno i središnjeg motiva svibanjske Kane.

misija / Tihana Pšenko Miloš