Crkva u Hrvata 249

Heusenstamm: Održan 28. hrvatski folklorni festival s 5. dječjim festivalom

Heusenstamm: Održan 28. hrvatski folklorni festival s 5. dječjim festivalom

Tradicionalni 28. hrvatski folklorni festival, u sklopu kojeg je održan 5. dječji hrvatski foklorni festival, održan je u subotu 4. svibnja u Kultur- und Sportzentrum „Martinsee“ u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Na festivalu je nastupilo devet dječjih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj.

Prije festivala slavila se Služba riječi, koju je predvodio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. U prigodnoj riječi na temelju prigodnog Evanđelja delegat vlč. Komadina je istaknuo kako nas Isus ostavlja da se borimo, da veslamo, da se ne predajemo: kao roditelji koji su ponosni na uspjeh svojega djeteta, u školi, na poslu, u sportu. „S Isusom ćemo sigurno prispjeti na drugu obalu, u sigurnu luku spasa.“

U Službi riječi pjesmom i glazbom je sudjelovala skupina djece i mladih iz Hrvatske katoličke župe Frankfurt am Main pod vodstvom pastoralne suradnice s. Filipe Smoljo i Lovre Ivoševića. Nakon Službe riječi pozdravljena je Domovina himnom „Lijepa naša“ uz pratnju skupine djece i mladih HKŽ Frankfurt am Main.

Festival je uz prigodnu riječ otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. Zahvalio je na dolasku djeci i mladima na festival u pratnji voditelja njihovih folklornih skupina, roditelja, svećenika, pastoralnih suradnica i suradnika (redovnica i laika), braće i sestara i prijatelja, te ljubitelja hrvatske folklorne baštine. U prosudbenoj komisiji bili su ugledni istraživač hrvatskog folklora, stručni savjetnik Međunarodne smotre folklora u Zagrebu i duša metkovskog folklora prof. Vidoslav Bagur i koreografkinja i stručna voditeljica prema kriterijima Hrvatskoga društva folklornih koreografa i voditelja iz Zagreba Iva Cvetko.

Folklorne skupine pjesmom i plesom pokazale su bogatstvo hrvatske tradicijske kulture, koja se njeguje u hrvatskim krajevima. Folklorna skupina HKM Essen izvela je „Zagorske motive za djecu“. Folklorna skupina HKM Darmstadt izvela je dječje pjesme i plesovi Slavonije – „Ajmo cure, ajmo se okretat“, folklorna skupina HKM Nürnberg pjesme i plesove Like, folklorna skupina HKM Düsseldorf pjesme i plesove Slavonije, folklorna skupina HKM Offenbach dječje igre i pjesme Hrvatskog zagorja – „Muha v melin nosila“. Folklorna skupina HKZ Ludwigsburg izvela je pjesme i plesove Slavonije – „Tri livade“, folklorna skupina HKŽ Frankfurt pjesme i plesove Posavine – „Savila se bijela loza vinova“, folklorna skupina HKZ Stuttgart – Bad Cannstatt pjesme i plesove Slavonije – „Sjedi Janko pod Jablankom“, a na kraju je folklorna skupina HKM Wuppertal izvela priču o Divi Grabovčevoj – „Tamo gdje bi Divin kraj“.

Na kraju je delegat vlč. Komadina zahvalio svim sudionicima i okupljenima, poglavito obitelji Vuko na gostoprimstvu, a potom su članovi prosudbene komisije prof. Vidoslav Bagur i Iva Cvetko uručili zlatne medalje predstavnicima skupina. Program je vodio Mateo Vukušić. Nakon festivala članovi prosudbene komisije su voditeljima folklornih skupina osobno uputili stručnu riječ glede nastupa njihove skupine.

U zabavnom dijelu nastupio je DJ Ivan Bilandžija.

misija / ika