Crkva u Hrvata 314

Nacionalno svetište svetog Josipa poprima među Hrvatima status nezaobilaznog hodočasničkog mjesta

Nacionalno svetište svetog Josipa poprima među Hrvatima status nezaobilaznog hodočasničkog mjesta
Preko tisuću hodočasnika i ove srijede u velikoj devetnici svetom Josipu / PETRA VUKOVIĆ

U sklopu Velike pobožnosti svetom Josipu koja iz srijede u srijedu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu okuplja pretko tisuću hodočasnika, ove devete srijede 13. ožujka 2019. hodočasnike su predvodili župljani svetog Ivana Krstitelja iz Rečice predvođeni svojim župnikom vlč. Lovrom Zaplatićem. 

Kao što je uobičajeno pobožnost počinje krunicom svetom Josipu i pripadajućim meditacijama na osnovu same Josipove krunica, a potom slijede Litanije svetog Josipa kao i Molitva za domovinu koju je za ovo Nacionalno svetište sastavio Sluga Božji zagrebački nadbiskup Franjo Kardinal Kuharić. Dirljivo je promatrati s kojim su oduševljenjem vjernici prihvatili ovu pobožnost, a mnoštvo vjernika i redovi pred ispovjedaonicama potvrđuju da se josipovska Hrvatska budi. 

Koncelebriranu svetu misu u zajedništvu sa karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem i svećenicima hodočasnicima, predvodio je i propovijedao vlč. Lovro Zaplatić, župnik svetog Ivana Krstitelja iz Rečice. Svoju propovijed počeo je riječima: Došli smo u školu svetog Josipa jer od njega možemo puno toga naučiti. Propovjednik je primijetio da je Josip imao svoje životne planove, ali kada se susreo s Marijom i Božjim djelom i glasom onda ih je promijenio i prihvatio Božji plan znajući da će Bog učiniti ono što je za njega i njegovu obitelj najbolje. Vlč. Lovro progovorio je i o korizmi koju brojni karakteriziraju kao vrijeme odricanja, a on ju više voli nazivati vrijeme rasta i hoda prema Bogu. 

Nakon svete mise uobičajeno je da netko od hodočasnika javno svjedoči svoju vjeru. Ovu srijedu svoju vjeru u prepunom Svetištu svjedočila je Uzorna hrvatska seoska žena gospođa Melita Vrbanek. Na uobičajena rektorova pitanja što joj vjera znači i zašto hodočasti svetom Josipu ona se nije samo ograničila na šture i uobičajene odgovore već je prije svega upozorila da mladi ljudi kad dolaze u svijet odraslih dozvoljavaju da se vjere razvodni, ali u određenom trenutku kad se susretnu sa životnim poteškoćama osjete da je samo Božja prisutnost ona koja daje snagu u životnim nevoljama. Svjedočila je nadalje da je nakon životne ispovijedi i revne molitve bitno promijenila život, a svoje svjedočanstvo zaključila odlukom da postane revni hodočasnik svetom Josipu. 

Prije samog ophoda oko kipa svetog Josipa i završetka ovotjedne josipovske pobožnosti mons. Antun Sente, rektor Svetišta zahvalnim i dirljivim riječima obratio se donatorima koji su pomogli da se Nacionalno svetište širi, uređuje, prilagođava za prijem sve većeg broja hodočasnika. Prilazi prema Svetištu, obnovljene i preuređene dvorane, hodočasnička fontana i brojni drugi projekti koju su završeni ili su još u ostvarenju ne bi bili mogući bez revnih donatora te značajnije donatore pozvao na druženje u stari župni dvor koji se također polako uređuje. 

Hodočasnici, donatori, a i sami Karlovčani iz godine u godinu svjedoče kao Nacionalno svetište svetog Josipa poprima status nezaobilaznog hodočasničkog mjesta ne samo u Zagrebačkoj nadbiskupiji već i za cijeli hrvatski narod, a i hodočasnici iz susjedne Slovenije također otkrivaju i prihvaćaju novi hodočasnički put.

NACIONALNO SVETIŠTE SVETOG JOSIPA poziva na proslavu Josipova u utorak 19. ožujka 2019. 

7 - misno slavlje predvodi dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar
9 - misno slavlje predvodi vlč. Ivan Vučak, krašićki župnik
11 - misno slavlje predvodi mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački

14 - euharistijsko klanjanje
17.45 - pobožnost svetom Josipu
18.30 - misno slavlje predvodi dr. sc. Slavko Slišković, provincijal HDP

Prije i za vrijeme svake svete mise svećenici su na raspolaganju za svetu ispovijed.

U subotu 16. ožujka 2019. očekujemo oko 1500 hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, na osobit način članove molitvene zajednice Molitveni vjenčići "Kraljice obitelji" (20 busa), zatim Hrvatska katolička misija Graz (1 bus), hodočasnici iz Slavonskog Broda (4 busa), župa Prišlin (2 busa), Čista Velika (1 bus), Trnjanska Savica Zagreb (2 busa), hodočasnici iz Šibenika (1 bus)

9 - doček hodočasnika
10 - prezentacije povijesti štovanja sv. Josipa u Hrvatskom narodu i nastanak Svetišta
11 - misno slavlje
12.30 - slobodno vrijeme
13 - zajedničke pobožnosti

U nedjelju 17. ožujka 2019. na večernju misu u 18.30 hodočaste članovi različitih zajednica, na osobit način studenti iz Zagreba.

U petak 22. ožujka 2019. u 18 sati biti će Memorijalna akademija u čast svete Majke Tereze iz Kalkute u Velikoj dvorani NaSveJak

U subotu 23. ožujka 2019. u 11 sati misa za vrijeme koje će biti otkriven novopostavljeni kip svete Majke Tereze pred Nacionalnim svetište svetog Josipa u Karlovcu.

Misija / VM