Crkva u Hrvata 506

Hrvatska katolička misija u Hanau oprostila se od preminulog mladog Hrvata Davida Šuška

Hrvatska katolička misija u Hanau oprostila se od preminulog mladog Hrvata Davida Šuška
Fra Ivan Kovačević, vlč. Mario Lukeš i fra Mladen Sesar na Davidovu sprovodu

Hrvatska katolička misija u Hanau pred više od tisuću vjernika i prijatelja oprostila se od prerano preminulog mladog Hrvata dvadesetdvogodišnjeg Davida Šuška. Bio je to pogreb kakav se još nije vidio među Hrvatima u ovom njemačkom prijateljskom gradu gdje Hrvatska katolička misija djeluje više od 45 godina. 

Posebno dirljivim riječima od Davida su se sa oltara njemačke mjesne crkve St. Josef opraštali: fra Ivan Kovačević, voditelj Hrvatske katoličke župe Hanau, vlč. Mario Lukeš i fra Mladen Sesar, koji su tješili ožalošćenu Davidovu obitelj, majku Mariju, oca Ivana, te sestre Gabrielu i Miju. 

Bol, tuga, nevjerica i suze bili su u očima svih koji su nazočili posljednjem ispračaju. Svi oni koji su poznavali mladog Davida, aktivnog člana Hrvatske katoličke misije u Hanau u dubokoj žalosti kažu, kako je otišao širokobriješki anđeo, odličan učenik i svestrani talent, vrsni mladi nogometaš i savjesan čovjek, od kojega su čak i stariji mogli učiti s koliko je ljubavi volio ljude i bio čovjek pun optimizma i životnih planova. Nažalost oni se neće ostvariti jer teška bolest bila je jača, pa mu i za života nije dozvolila da upiše studij na koji je toliko silno želio krenuti. 

Svega toga u svojoj propovijedi s oltara crkve St. Josef prisjetio se i voditelj Hrvatske katoličke misije Hanau, fra Ivan Kovačević.

Teška bolest istrgla ga je iz najljepših godina života. Bio je mladić kojega su svi voljeli. Upoznali smo se kada je postao prvopričesnik u našoj misiji. Kasnije je izrastao u uzornog mladića, učenika, nogometaša i prijatelja omiljenog kod svojih kolega i kolegica, te sudjelovao u svim aktivnostima Hrvatske katoličke misije u Hanau.

Njegova smrt sve nas je jako potresla posebice njegovu obitelj za koju molimo Gospodina da im podari snage i utjehe za izdržati ovaj veliki gubitak, jer za roditelje nema ništa teže u životu nego kada trebaju sahraniti vlastito dijete. 

Ovo je do sada najveći sprovod koji se dogodio u našoj misiji da tako veliki broj ljudi dođe oprostiti od pokojnika. Želim se zahvaliti svim članovima naše misije i svim dobrim ljudima koji su u ovim teškim trenucima uz obitelj Šušak, kazao je fra Ivan Kovačević, opraštajući se od Davida.

Mnoštvo mladih iz Hanau i okolnih gradova koji su poznavali Davida došlo se od njega oprostiti kiteći njegov grob s vijencima i prekrasnim buketima cvijeća, jer kako kažu, veliki je to gubitak .
Nakon pogreba tužno druženje i sjećanje na Davida nastavljeno je u dvorani restorana "Midas Limes Forum" u Grosskrotzenburgu.

Misija / Zoran Paškov