Crkva u Hrvata 742

Karlovački političari na duhovnoj obnovi u Karmelu svetog Ilije na Buškom jezeru

Karlovački političari na duhovnoj obnovi u Karmelu svetog Ilije na Buškom jezeru
Bila je ovo jubilarna deseta godina da karlovački političari dolaze na duhovnu obnovu u Karmel

Od četvrtka 10. do subote 12. siječnja u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru održana je duhovna obnova za pedesetak dužnosnika Karlovačke županije na čelu sa karlovačkim županom Damirom Jelićem kao i gradonačelnikom grada Karlovca Damirom Mandićem.

Bila je ovo jubilarna deseta godina da dužnosnici iz grada Karlovca odnosno Karlovačke županije dolaze tijekom drugog tjedna siječnja u karmel na Buškom jezeru a ove kao i prethodne tri godine duhovnu obnovu je vodio pater Zvonko Martić, prior karmela. Tema je bila „Svijet u vjeri, vjera u svijetu, kriza kršćanskog identiteta.

Pater Zvonko je otvarajući ovaj duhovni susret istaknuo da je od strane zlonamjernih medija već bilo više negativnih reakcija a da je riječ o tečaju joge, toga ne bi bilo. Deset susreta za njihov karmel znači puno, što je i znak povjerenja koje ovu kuću čini još svetijom. Uvodni dio održao je župan Jelić koji je istaknuo da nam položaj kao kršćanima ne daje pravo nadmoći te se osvrnuo na pojmove zvanja, posla i predanja. 

Pater Martić obradio je teme rada kao sredstva posvećenja, kako kroz rad izražavati svoju vjeru i viziju svijeta. Kriza nastaje zbog dubokih poremećaja u životu pojedinaca kao i suspektnosti prema nacionalnom, vjerskom i osobnom identitetu. Istaknuto je zatim 10 megatrendova u modernom svijetu kao i religija postmoderne. Dominiraju skepsa, agnosticizam, hedonizam i nihilizam. Na kraju, pater Zvonko je posvjestio značaj i prakticiranje vjere u svakodnevnom životu pri čemu, kako je rekao, moramo pronalaziti metode i dopustiti Bogu da djeluje kroz nas.

Dodajmo ovoj vijesti, kako Nacionalno svetište svetog Josipa i župa Blažene Djevice Marije Snježne pozivaju na početak Velike pobožnosti svetom Josipu u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu koja će započeti 16. siječnja 2019. kada će svetu misu predvoditi mons. Zlatko Koren, župnik župe Svetoga Blaža u Zagrebu.

Velika pobožnost svetom Josipu sastoji se od 19 srijeda koje povezuju tri Josipova slavlja:
* 19. ožujak - sveti Josip, zaručnik Blažene Djevice Marije
* 1. svibanj - sveti Josip Radnik
* 10. lipanj - sveti Josip, zaštitnik Hrvatske 

Svake srijede u 17.30 sati rektor Svetišta dočekuje i blagoslivlja hodočasnike, u 17.45 sati započinje molitva krunice i litanija svetoga Josipa, a potom u 18.30 sati slijedi sveta misa.

misija / ika