Crkva u Hrvata 493

Kardinal Bozanić: Naše životno hodočašće se sastoji u tome da pronađemo Boga

Kardinal Bozanić: Naše životno hodočašće se sastoji u tome da pronađemo Boga
Kardinal Bozanić je rekao da je u župu Vrbane došao kao hodočasnik

Na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi Blagovijesti-Navještenja Gospodinova u Vrbanima u povodu župne svetkovine župe Bogojavljenja - Sveta Tri Kralja – Vrbani III.

Kardinala je na početku mise pozdravio župnik mlade župe Vrbani III vlč. Danijel Hačko, uputivši nadbiskupu riječi zahvale na dolasku među vjernike novog velikog zagrebačkog naselja Vrbani III koji žive iskustvo izgradnje nove župne zajednice te vlastite župne crkve. Uime župljana nadbiskupa je pozdravio Marijan Krajinović, kazavši kako je kardinalov pohod Vrbanima veliki blagoslov za sve vjernike koji u svojim biskupima vide nasljednike apostola.

Tumačeći otajstvo Bogojavljenja, kardinal Bozanić naglasio je da su mudraci o kojima govori svetkovina očito bili ljudi koji su proučavali fenomene nebeskog svoda, ali i proročke spise o Mesiji do kojih su možda došli budući da su u njihovom kraju Izraelci bili u izgnanstvu. „Ti mudraci s Istoka primijetili su zvijezdu, svjetlo na nebu, ali i svjetlo u vlastitom srcu i pošli su na put. Uputili su se na hodočašće tražeći Onoga kojemu su se željeli pokloniti. Nisu ostali na mjestu nego su krenuli“, rekao je kardinal.

Govoreći o navraćanju mudraca u Jeruzalem, kardinal Bozanić istaknuo je da mudraci na svom hodočašću nisu uvijek išli pravim putem. „Zalutali su i nestalo im je svjetla na putu te su tako najednom došli tražiti pomoć od ubojice, onoga koji je htio ubiti Isusa. I kad su tamo ipak doznali ono što piše u Pismima – da se Mesija neće roditi u Jeruzalemu nego u Betlehemu, obradovali su se što se svjetlo ponovno pojavilo te su to svjetlo slijedili sve do Betlehema gdje su pronašli Mariju i nejako Djetešce u njezinom naručju kojemu su se poklonili i prinijeli kraljevske darove“, rekao je kardinal Bozanić.

Na tom tragu kardinal je poručio vjernicima da je i svaki čovjek podložan stranputicama na svom životnom hodočašću, ali da se čovjek ne smije dati od njih zaustaviti.

„Pridružimo se mudracima ili Svetim trima kraljevima na našem životom hodočašću. Pitajmo se gdje smo se zaustavili? Samo na sjaju i moći Jeruzalema ili smo došli do Betlehema i poklonili se Isusu”, istaknuo je kardinal.

Za razumijevanja svetkovine Bogojavljenja potreban je pogled vjere. „Bog, toliko velik, moćan, Svesilni Stvoritelj, približava se čovjeku u nejakom djetetu. Tu je potrebna vjera. Ali znajmo da ta vjera nosi neku posebnu draž u naše biće, neizrecivu toplinu u naše ljudsko srce koja nas ispunja Božjom blizinom“, rekao je kardinal.

Nadbiskup je istaknuo još jedan važan detalj iz evanđeoske zgode poklona mudraca. „Nakon što su došli do svog cilj njihovo hodočašće nije završilo, već je nanovo započelo. Sveti evanđelist Matej nam govori da su se mudraci u svoju zemlju vratili drugim putem. To nam želi reći da kad čovjek susretne Boga i doživi ga, osjeća da je drugačiji. Čovjekov životni put postaje drugačiji. Susret s Bogom mijenja čovjeka“, istaknuo je nadbiskup.

Zaključujući homiliju kardinal Bozanić je rekao da je u Vrbane došao kao hodočasnik „da svi zajedno kao Crkva započnemo novu godinu“. „Nemojmo zaboraviti da mi danas ne bismo bili ovdje da nas Bog nije prvi pronašao i pozvao. Slijedimo toga Boga koji je jedini smisao našega života. Naše životno hodočašće se sastoji u tome da pronađemo Onoga koji je nas prvi pronašao i da ga slijedimo. Nemojmo se bojati pogreške i nikad ne ostanimo u pogreški i grijehu već se ustanimo, prepoznajmo svjetlo Isusovo i poklonimo mu se na oltaru gdje nas svakodnevno iščekuje“, rekao je kardinal Bozanić.

Prije završnog blagoslova kardinal je okupljenim župljanima dvaju župa Vrbani i naročito Vrbani III rekao da je ovih božićnih blagdana želio biti s vjernicima koji se okupljaju u betlehemskim uvjetima. Prošle nedjelje kardinal je blagdan Svete Obitelji proslavio u župi Jelkovec gdje se zajednica, također iščekujući novu crkvu, okuplja u skloništu, a na svetkovinu Bogojavljenja kardinal je želio biti sa župljanima župe Vrbani III koji željno iščekuju početak gradnje svoje toliko potrebne župne crkve.

Župa Bogojavljenja – Sveta Tri Kralja, Vrbani III ubrzano raste te ima već oko šest tisuća stanovnika, a očekuje se da će to novo naselje i dalje rasti. Na redu je izrada projektne dokumentacije te osiguranje svega što je potrebno za što skoriji početak izgradnje nove župne crkve.

„Na hodočašću života imamo puno uzora, a ti uspješni hodočasnici su naši sveci. Imamo ih i u našoj domovini. Stoga vas posebno preporučam zagovoru blaženoga Alojzija Stepinca“, rekao je kardinal Bozanić.
Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti zbor župe Blagovijesti-Navještenja Gospodinova pod ravnanjem mo Alena Kopunovića Legetina, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

misija / ika