Crkva u Hrvata 347

Kardinal Puljić na Bogojavljenje u Sarajevu proslavio obljetnicu biskupskog posvećenja

Kardinal Puljić na Bogojavljenje u Sarajevu proslavio obljetnicu biskupskog posvećenja
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić propovijeda u sarajevskoj katedrali

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Prije početka mise rektor katedrale mons. Ante Meštrović podsjetio je da kardinal Puljić proslavlja obljetnicu biskupskog posvećenja. „Papa Ivan Pavao II. volio je na Bogojavljenje rediti nove biskupe pa je tako ovaj sveti Papa prije 28 godina, 6. siječnja 1991. posvetio za biskupa svećenika Vinka Puljića kao novog vrhbosanskog nadbiskupa“, kazao je mons. Meštrović te napomenuo da je i vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar, koji nije mogao biti na misi u katedrali zbog drugih obveza, „prije 25 godina, 6. siječnja 1994. u teškom ratnom danu i enormnom granatiranju zaređen za biskupa u sarajevskoj katedrali“.

„Čestitajući kardinalu Puljiću obljetnicu biskupskog posvećenja, molimo za njegovo zdravlje. Zahvaljujemo za sve što je učinio sa željom da njegovo služenje u današnje vrijeme pridonese boljitku Crkve katoličke u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a time i u Bosni i Hercegovini“, rekao je mons. Meštrović.

Čestitku kardinalu Puljiću izrekao je uime svih suradnika i struktura Vrhbosanske nadbiskupije te uime svećenstva i redovništva i svih nazočnih kao i u osobno ime.

Đakon Štefan navijestio je Evanđelje te pročitao Bogojavljenski navještaj Uskrsa za 2019. godinu.

Napominjući da su se trojica mudraca nakon što su se poklonila Isusu u Betlehemu vratila drugim putem u svoj zemlju, kardinal Puljić istaknuo je da osoba koja je doživjela i susrela Isusa, mijenja svoj život i životni put. „Pravo Bogojavljenje u nama se događa kad odlučimo mijenjati put, mijenjati stare navike, okorjelost, učmalost, mlitavost“, rekao je kardinal Puljić, upućujući na potrebu evanđeoskog življenja kao što se dogodilo i sa svetim Pavlom koji je, nakon što mu se Isus objavio, od progonitelja postao navjestiteljem Krista uskrsloga.

„Pravo Bogojavljenje događa se kada nas unutarnja svjetlost povede drugačijim putem odnosno evanđeoskim, Kristovim putem“, rekao je kardinal Puljić. Dodao je da svaki čovjek ima savjest koja je zvijezda vodilja odnosno putokaz prema Bogu i koju treba čuti i poslušati te Isusa upoznati, slijediti i svjedočiti. „Svi smo mi svjedoci vjere“, rekao je kardinal Puljić, potičući katolike da svetim življenjem budu svjedoci svoje vjere. Podsjetio je da je rođeni Banjolučanin blaženi Ivan Merz napisao iz Pariza svojoj majci i sljedeće riječi: „Katolička vjera je moje životno zvanje“. Poželio je da svi istinski dožive Boga u svojoj duši i da slijede zvijezdu vodilju idući Isusovim putem.

Kardinal Puljić osvrnuo se i na Dan svetog djetinjstva koji se slavi na Bogojavljenje, a kojim „Crkva želi probuditi svijest vrednovanja djeteta“. „Crkva je željela da se kroz tu akciju djeca odgajaju da imaju srca jedni za druge, da se djeca bore za dječja prava te da prikupljanjem sredstava pomažu ugroženoj djeci. Nažalost, nije samo Herod onaj koji ubija. Danas ima jako puno Heroda počevši od onih koji kreiraju ratove i u njih gone i djecu do onih koji ubijaju djecu radi svojih političkih interesa. Svi oni su Herodi današnjih dana. Djeca su stvarno ugrožena. Herodi su i oni koji ubijaju nerođenu djecu, ali i oni koji kvare djecu i moralno ih uništavaju ili zloupotrebljavaju. Kroz povijest uvijek je bilo Heroda, a i danas ih ima“, kazao je kardinal Puljić, ističući da su današnji vjernici pozvani uporno boriti se za prava i dostojanstvo djece jer se time bore za čovjeka i za budućnost čovječanstva.

Ističući da se na Bogojavljenje slavi Bog koji se objavio kao Dijete, kardinal je podsjetio na Isusove riječi: „Tko god jedno ovakvo dijete primi u moje ime, mene prima“ (Mk 9,37). „Isusa prima onaj koji istinski prihvaća tu djecu i pomaže im da rastu kao ljudi. Zato, današnji dan je posebno dan molitve za djecu“, kazao je kardinal Puljić. Napominjući da su trojica mudraca pronašli Isusa i poklonili mu se kao novorođenom Kralju, rekao je da pronaći Boga znači priznati ga i pokloniti mu se. „To je zapravo čin vjere koji se događa iz poniznosti. Tamo gdje nema poniznosti, nema klanjanja, nema ni vjere“, kazao je kardinal Puljić, dodajući da se trojica mudraca u poniznosti klanjaju Bogu i prinošenjem darova ispovijedaju vjeru.

Kardinal Puljić istaknuo je da trojica mudraca dolaze izvan izraelskoga naroda i da su znak da je Crkva misijska i nije zatvorena u jedan narod ili jedan klan nego je Krist došao svim ljudima. „Zato Crkva na poseban način želi probuditi misijski duh u svojim članovima i svijest da smo svi poslani naviještati i svjedočiti božansko Dijete, uskrslog Krista koji i danas živi s nama i među nama“, rekao je kardinal Puljić.

Bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa bili u asistenciji i animirali liturgijsko pjevanje.

misija / ika