Crkva u Hrvata 455

Bračni parovi iz Dubrovačke biskupije slavili misu u sv. Jeronima u Rimu

Bračni parovi iz Dubrovačke biskupije slavili misu u sv. Jeronima u Rimu
Hodočasnici sa svećenicima i biskupom Uzinićem u crkvi svetog Jeronima

Nakon što su sudjelovali na općoj audijenciji pape Franje dubrovački hodočasnički bračni parovi sa svećenicima u srijedu, 5. prosinca su nastavili obilaziti rimske znamenitosti. Njihovi vodiči ispričali su im o povijesti nastanka i značaju pojedinih važnih mjesta u Rimu poput Piazze Navona, Pantheona, Fontane di Trevi, Piazze Spagna i drugih.

Predvečer su hodočasnici stigli u Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima gdje ih je dočekao i pozdravio rektor don Bože Radoš. Misno slavlje u crkvi sv. Jeronima predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić a uz dubrovačke svećenike suslavili su svećenici koji žive u zavodu a koji su većinom na poslijediplomskim studijima u Rimu.

Propovijedao je generalni vikar don Hrvoje Katušić koji je i sam proveo nekoliko godina u ovom zavodu koji ima veliko značenje za hrvatski narod. Korijeni mu sežu u 16. stoljeće kada je jednoj udruzi Slavena papa Nikola V. darova crkvicu na tom mjestu koju su oni obnovili i posvetili sv. Jeronimu, „najvećem naučitelju u izlaganju Svetog pisma“. Crkvu je dao izgraditi papa Siksto V.. Zavod je nekoliko puta mijenjao puni naziv, a od 1971. godine zove se Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.

misija / dubrovačka biskupija