Crkva u Hrvata 4410

Najveće organizirano hodočašće u povijesti međugorskog svetišta

Najveće organizirano hodočašće u povijesti međugorskog svetišta
Hodočasnici iz Karlovačke županije nazočili su pobožnosti križnog puta na brdu Križevac

Hodočašće članova Hrvatske demokratske zajednice iz Karlovačke županije u Međugorje započelo je u subotu 10. studenog. Međugorje je pohodilo više 2500 vjernika koji su došli s 40 autobusa na čelu s karlovačkim županom Damirom Jelićem.

Župan Jelić je još od vremena kada je bio gradonačelnik Karlovca često organizirao duhovnu obnovu za gradske dužnosnike u karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru, a sada je nastavio hodočašćem u Međugorje, koje je najveće organizirano hodočašće u povijesti međugorskom mjestu molitve.

Hodočasnici iz Karlovačke županije rano ujutro su nazočili pobožnosti križnog puta na brdu Križevac a kojem se odazvalo unatoč velikom naporu i opasnom terenu preko 90 posto hodočasnika koji su savladali blizu 300 metara nadmorske visine. Križni put predvodio je fra Radovan Čorić uz asistenciju popa Ante Luketića. U popodnevnim satima karlovačkim hodočasnicima obratio se apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser i međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Mons. Hoser je zahvalio hodočasnicima da su došli u kuću očevu i majčinu, Božju kuću gdje Bog dočekuje svoju djecu.

“Isus nas ovdje dočekuje u euharistiji, križnom putu i Duhu Svetomu. Marija koja je kraljica neba i zemlje majka je svih nas a Crkva ju zove i Majkom Crkve. Nemojmo misliti o Kristu i Gospi već govorimo ovdje s njima, jer ta je mogućnost dar Međugorja. Međugorje nudi duhovnu hranu i neobičan izvor milosti”, poručio je nadbiskup Hoser.

U Međugorju je ovih dana na 19. međunarodnom seminaru za bračne parove sudjelovalo oko 300 sudionika iz 15 zemalja: Ukrajine, Austrije, Mađarske, Belgije, SAD-a, Poljske, Slovačke, Italije, Njemačke, Nizozemske, Libanona, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na seminaru su kao pratitelji sudjelovali i devetorica svećenika, koji u svojim zemljama rade na savjetovanju bračnih parovima.

Seminar je započeo u srijedu registracijom sudionika i uvodnim razmatranjem nakon čega su bračni parovi sudjelovali na večernjem molitveno-liturgijskom programu u crkvi sv. Jakova. Misno slavlje je predslavio mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator za župu Međugorje uz koncelebraciju 71 svećenika.

Predavači na seminaru bili su fra Marinko Škota, međugorski župnik i dr. Jozefina Škarica, liječnica i obiteljski savjetodavac. Tema seminara koji je završio u subotu 10. studenog 2018., bila je: Živjeti od Božje riječi, „Tada im otvori pamet da razumiju Pisma“ (Lk 24, 45), U Gospinoj školi.

misija / ika