Crkva u Hrvata 888

Biskup Palić u župi svog djetinjstva: Papa Ivan XXIII. bio je prijatelj i brat

Biskup Palić u župi svog djetinjstva: Papa Ivan XXIII. bio je prijatelj i brat
Biskup Palić
Snimio: Duje Klarić/hanza media

Hvarski biskup Petar Palić u četvrtak 11. listopada, na spomendan sv. pape Ivana XXIII. u istoimenoj je župi u zagrebačkoj Dubravi svečanim misnim slavljem proslavio patron župe. Biskup Palić često ističe kako je uz tu župu povezan život njegove obitelji, dio njegova pastoralnog angažmana, kao i služenje kroz vrijeme službe u Tajništvu HBK.

Hvarski biskup u propovijedi je istaknuo da papu Ivana XXIII. „trebamo prepoznati kao primjer ‘dobrog pastira’, kršćanina, koji je od Gospodina primio zadaću upravljati, čuvati i pratiti stado Kristovo, jer ‘stado’ uvijek ostaje Kristovo”. „Ako želimo upoznati što je bilo ono konkretno u svjedočenju vjere, kršćanskog života i pastirske službe pape Ivana, onda bismo se trebali zapitati u kojoj je mjeri njegov život i poslanje bilo na sliku ‘dobroga Pastira’, odnosno Krista”, rekao je hvarski biskup.

Govoreći o karakteristikama ovog svetog pape, biskup Palić rekao je da kad čujemo pojam pastir, onda najprije mislimo da je njegova dužnost zaštita i čuvanje stada od svakog kontakta s vukovima. Također, radi sigurnosti, treba promatrati sve druge kao vukove, od kojih se treba čuvati ili protiv kojih se treba boriti, rekao je propovjednik.

„A papa Ivan kao da je htio pokazati jedan drugi put. Ivan XXIII. bio je zapravo izložen pred ‘drugima’ i drukčijima: nekatolicima, nekršćanima, u zapadnoj kulturi koja se udaljavala od kršćana. I upravo je te okolnosti razumio kao prigodu za susret – susret u različitosti, bratstvu, prihvaćanju. U drugome nije vidio opasnost, vuka kojega treba tjerati ili se protiv njega boriti, nego nekoga koga treba susresti prijateljstvom, uime Gospodinovo i uime Evanđelja: drugi, koga ne treba osuditi, nego prihvatiti u ljubavi”, naglasio je biskup Palić.

Hvarski biskup podsjetio je i da je sveti Ivan XXIII., svjestan u kakvim se problemima nalazilo čovječanstvo tada, želio da Drugi vatikanski koncil ne izriče kazne, pokazuje suprotnosti i kritizira, nego da blago Evanđelja ponudi svima. „Htio je Crkvu slobodnu od straha, onog vanjskog i nutarnjeg, jer će samo u toj slobodi, koja izvire iz Evanđelja, Crkva moći nasljedovati Krista i svjedočiti ga bez računice, bez traženja vlastitih interesa, tražeći samo interes Isusa Krista i pružajući autentično dobro svakom muškarcu i ženi”, rekao je biskup Palić, dodavši da je stil pape Ivana XXIII. bio biti univerzalni prijatelj i brat, koji je htio načiniti od Crkve kuću u kojoj će se svako ljudsko biće, osobito siromašni i napušteni, osjetiti bratski pozvano, željeno i prihvaćeno u svakom trenutku.

Hvarski biskup je župi u kojoj je proveo djetinjstvo i mladost, a gdje mu još uvijek živi obitelj, darovao orgulje koje je blagoslovio na početku misnog slavlja. Uz patron župe, vjernici su, na čelu s biskupom Palićem, obilježili i 30. obljetnicu svećeništva svog župnika Krste Brkića.

misija / ika