Crkva u Hrvata 387

Hodočašće mladih u Mariju Bistricu: 'Meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak!'

Hodočašće mladih u Mariju Bistricu: 'Meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak!'

Mladi hodočasnici

Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu okupilo je u subotu 8. rujna oko 1300 mladih iz 63 župe.

Na svoje hodočašće, koje je ove godine pod geslom „Meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak!" (Fil 1,21) u znaku 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca i 20. obljetnice njegova proglašenja blaženim, mladi su predvođeni povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivanom Valentićem krenuli posebnim hodočasničkim vlakom sa zagrebačkog Glavnog kolodvora do Zlatar Bistrice, odakle su nastavili put pješice do bistričkog Svetišta.

Po dolasku u svetište mladi su hodočasnici sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio vlč. Valentić u zajedništvu sa šesnaestoricom svećenika. U homiliji vlč. Valentić podsjetio je da premda danas slavimo rođendan naše Majke Marije, Crkva nam u evanđelju govori o Isusovu rođenju. To je ono što Marija uvijek radi: usmjerava na svog Sina. Evanđelje kaže da Marija često nije razumjela što joj se događa u životu. Baš kao i njezin, i naš je život pun pitanja, kazao je vlč. Valentić, ističući da je svatko od okupljenih mladih s nekom nakanom došao u bistričko svetište.

Hodočašće je slika života, nastavio je vlč. Valentić, no ako imate cilj prema kojem idete, onda nije nikakav problem hodati. To ne znači da neće biti kušnji, ali one su tu da te jačaju, da vidiš kako te Bog pripremao na nešto ljepše. Marija nije postavljala pitanje zašto se to baš njoj događa, već gdje je Bog vodi, što joj time želi poručiti, naglasio je. Na kraju homilije kao primjer predanja Gospodinu istaknuo je blaženog Alojzija Stepinca, koji bi toliko puta posustao u svom trpljenju da nije živio s Gospodinom. Blaženi Alojzije nas uči da je Bog veći od naših planova, zaključio je vlč. Valentić.

Nakon mise mladi su se okupili u šatoru gdje su se pjesmom i plesom pripremali za doček hodočasnika koji su rano jutros put Marije Bistrice krenuli iz tri smjera: iz zagrebačke katedrale u 5 ujutro te iz Čučerja i Sesveta. Mladi su ujedno imali prigodu i za ispovijed.

Prvi dan hodočašća mladih završio je Službom svjetla koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji ih je pozvao da svaku večer prije spavanja kao vjernici posvijeste sebi da imamo dobrog Boga jer nam to Marijin život pokazuje; te cjelonoćnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

S vjernicima Grada Zagreba hodočastio je i zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, koji je u kapelici Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata predvodio euharistijsko slavlje, izvjestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

misija / ika