Crkva u Hrvata 695

Misom zahvalnicom na Križevcu završen međunarodni molitveni susret mladih

Misom zahvalnicom na Križevcu završen međunarodni molitveni susret mladih
Misu na Križevcu predslavio je međugorski župnik fra Marinko Šakota

Posljednje večeri Međunarodnoga molitvenog festivala mladih u Međugorju 5. kolovoza večernju misu na vanjskom oltaru župne crkve Sv. Jakova slavio je apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryik Hoser. U koncelebraciji su bili apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te 485 svećenika. 

Na misi su bili deseci tisuća mladih iz 72 zemlje svijeta te tisuće drugih vjernika, najčešće mladih obitelji koje rado sudjeluju u tom iznimno svečanom i radosnom slavlju. Krunica prije mise i molitva vjernika molila se na 29 jezika. U toj prigodi oltaru je prineseno 100 metara dugo platno na koje su mladi od početka Festivala upisivali svoje molitve i zahvale. Večernji je program preko livestreaminga pratilo više od milijun gledatelja. 

Nadbiskup Hoser na početku propovijedi mladima se obratio ovim riječima: „Evo pitanja koje sebi postavljamo na kraju našeg Festivala, koji je pun iskustava, intenzivnih trenutaka koje ste proživjeli u susretima koje ste imali, poznanstava koja su se učvrstila i za budućnost – Što trebamo učiniti da bi činili djela Božja? Danas, kao i na svakoj misi, Gospodin nas poziva da uzmemo njegove darove izložene na dva stola: na stolu njegove Riječi i na stolu njegove euharistije. Oba stola su apsolutno potrebna da bi nastavili naš životni put, put koji nas vodi konačnome cilju".

Nadbiskup Hoser rekao je da dokument za pripremu Sinode posvećene mladima ističe kako su razlike među mladima koji su došli iz različitih krajeva svijeta ogromne. Od društvenih i ekonomskih nejednakosti i njihovih posljedica, različitih političkih sustava s posljedicama korupcije koja potkopava povjerenje u institucije i donosi druge nedaće do stanja rata i krajnjeg siromaštva koji potiču na emigracije u traženju bolje budućnosti. 

U dokumentu se spominje i nepriznavanje temeljnih sloboda u nekim područjima do društvene isključivosti i tjeskobe, koje potiču jedan dio mladih u zatvoreni krug ovisnosti te u društvenu izolaciju. Ističe se i problem siromaštva, nezaposlenosti i odbačenost na rub društva što povećava broj mladih koji žive u uvjetima nesigurnosti. A sve to nasuprot takozvanih razvijenih zemlja, gdje se živi sitost materijalnih dobara i pretjerani potrošački mentalitet, istinska diktatura tržišta, luksuzna moda, kao ideal sebičnog i neosjetljivog života za druge.

Obitelji se raspadaju i lako ponovno stvaraju bez da se vodi briga o sudbini djece koja su podvrgnuta teškim situacijama i psihičkoj i duhovnoj bijedi. Ta područja nažalost postaju duhovne pustinje, u kojima samoća, gubitak smisla i vrijednosti života bacaju mlade u tugu, depresiju i katkad u samoubojstvo. Takav život je zaista poganski život, istaknuo je nadbiskup Hoser.

Mons. Hoser propovijed je zaključio riječima sv. Pavla iz pročitane poslanice: "Ovo govorim i zaklinjem u Gospodinu: ne živite više kao što pogani žive – u ispraznosti pameti njihove". I potiče: "odložiti prijašnje ponašanje, starog čovjeka, koga varave požude vode u propast, a obnavljati se duhom svoje pameti i obući novog čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine".

Nakon mise mladi su ostali u pobožnosti klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Potom su svećenici ostali u albama te nakon klanjanja sišli među mlade vjernike i poredali se na stazama između mladih kao produžene zrake mostrance s rukama ispruženim na blagoslov.

Svetom misom zahvalnicom slavljenom na Križevcu u 5 sati ujutro u ponedjeljak 6. kolovoza, a koju je predslavio župnik fra Marinko Šakota, završen je 29. međunarodni molitveni susret mladih. Mladifest je počeo u srijedu 1. kolovoza 2018. i održan je pod geslom „Živjeti od Božje riječi“. Program je svaki dan započinjao jutarnjom molitvom u 9 sati na vanjskome oltaru međugorske župne crkve, a nastavljao se katehezom, svjedočanstvima, pjesmom i poukom iz kršćanskog života. U četvrtak 2. kolovoza mladi su uz Brdo ukazanja od 6 sati ujutro molili radosna otajstva krunice.

Jutarnje kateheze imali su fra Ante Vučković (četvrtak i petak) i Apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser (subota). Mladi su potom sudjelovali u molitvi krunice u 18 sati. Središte svakoga dana bilo je večernje euharistijsko slavlje u 19 sati.

Svetu misu otvaranja 1. kolovoza propovijedao mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH, uz koncelebraciju 472 svećenika. Propovijednici misnih slavlja idućih dana bili su fra Ante Vučković , fra Marinko Šakota, međugorski župnik, fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i Apostolski vizitator za Međugorje mons. Henryk Hoser.

Promatrajući po danima, najveći broj koncelebranata bio je u petak 3. kolovoza, kada je na misnom slavlju koncelebriralo 570 svećenika. U srijedu je koncelebriralo njih 473, četvrtak njih 548, subotu njih 537, te u nedjelju 485 svećenika.

U četvrtak 3. kolovoza nakon večernje svete mise održana je u prostoru ispred vanjskog oltara procesija s Gospinim kipom koji su nosili mladi iz župe Međugorje. Mladi su predstavnici iz svake zemlje išli iza Gospina kipa, a pobožnost je završena kratkim euharistijskim klanjanjem i blagoslovom s Presvetim.

U subota 4. kolovoza nakon večernje svete mise i ove su godine članovi zajednice Cenacolo mise izveli predstavu. Svećenici iz svih zemalja svijeta veliki su dio dana bili na raspolaganju mladima za sakrament pomirenja. Događaje Festivala glazbom i pjesmom pratio je Međunarodni zbor i orkestar pod ravnanjem prof. Damira Bunoze, a u njemu su bili mladi iz 23 zemlje.Festival je simultano prevođen na sedamnaest jezika, a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i internetski portali, te televizijske kuće. Tako su cjelodnevni program svih dana Mladifesta livestreamom i preko Radiopostaje Mir Međugorje prenosili, Radio Maria iz osam zemalja, Laudato TV , Espanol TV, Kit TV, Kathtube i mnoge druge. 

misija / ika / medjugorje.hr