Crkva u Hrvata 212

Otkriveno spomen-obilježje u Žeravcu

Otkriveno spomen-obilježje u Žeravcu
Fra Mirko Filipović blagoslovio spomen obilježje za poginule u Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu iz župe Žeravac

Trideset i pet poginulih i nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu i 451 poginulih u II. svjetskom ratu s područja župe sv. Franje Asiškog u Žeravcu dobili su spomen-obilježje.

Podigli su ga obitelji i rodbina poginulih i nestalih te suborci Sedme bojne Žeravac. Postavljeno je pored kapelice na mjesnom groblju, otkrili su ga u utorak 10. srpnja sinovi poginulih branitelja Josip Vuković i Zvonko Tunjić, a blagoslovio domaći župnik fra Mirko Filipović. Kao predsjednik organizacijskog odbora izgradnje spomen-obilježja Ivica Zirdum prisjetio se stradalih suboraca.

Misu zadušnicu za sve poginule i nestale, predvodio je župnik fra Mirko. U homiliji je naglasio kako je postavljanje toga spomen-obilježja mali korak, ali i veliko djelo. „Velika je radost kada se na zemlji pojavi novi život, velika tuga kada nestaje život, napose kada je prekinut u ratovima. Naši su poginuli i nestali vitezovi dali ono najvrijednije, svoje živote u obrani svojih ognjišta, stoga ne dopustimo da njihove žrtve budu uzaludne.

Naša molitva za njih je naša snaga, naša dužnost i zahvala", istaknuo je fra Mirko te župljanima posvijestio da su pozvani moliti ne samo za svoje pokojne, nego i za tolika pokojna sela Bosanske Posavine koja su pusta, a u mnogima nema niti jednog povratnika.

Uime hrvatskih branitelja prigodnu riječ na kraju mise uputio je trajni đakon Vjekoslav Uvalić, duhovni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Zahvalio je povratnicima koji unatoč teškim uvjetima žive u toj župi, ustvrdivši kako su oni živi svjedoci Božje milosti.

misija / ika