Crkva u Hrvata 517

Blagoslov župnog sjedišta s pastoralnim centrom bl. Alojzija Stepinca

Blagoslov župnog sjedišta s pastoralnim centrom bl. Alojzija Stepinca
Novoizgrađeno župno sjedište s pastoralnim centrom i privremenom crkvom bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu blagoslovio je đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić

Novoizgrađeno župno sjedište s pastoralnim centrom i privremenom crkvom bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu blagoslovio je u subotu 7. srpnja đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. Ta najmlađa slavonskobrodska župa tako je nakon devet godina djelovanja u iznajmljenom prostoru dobila svoj pastoralni centar koji se gradio od 2016. kada je položen kamen temeljac.

Vjernici su zajedno sa svećenicima u procesiji od dosadašnjeg bogoslužnog prostora u procesiji došli do pastoralnog centra gdje je po prvi puta slavljena euharistija pod geslom „Obradovah se kad mi rekoše: Hajdemo u Dom Gospodnji". Uz domaćeg župnika Tomislava Ćurića te još petnaestak svećenika slavlje je predvodio nadbiskup Srakić, a liturgiju i obred blagoslovova animirao je generalni vikar mons. Ivan Ćurić. Tijekom mise nadbiskup je blagoslovio svetište i oltar.

„Ova nas crkva podsjeća da smo i mi hram Božji", naglasio je, među ostalim, nadbiskup Srakić u homiliji i poručio: „Naša vjera nije vjera žalosti, niti naši sveci nisu žalosni sveci. Ova crkva načinjena od kamena i drugoga materijala povezanoga među sobom traži od nas da naše zajedništvo bude takvo da stvara novi način suživota.

Ovdje je moguće pronaći povjerenje u život, ovdje svatko osjeća da je dar za druge, ovdje svatko uči otkriti u sebi i drugima crte Božjega lica, ovdje prijateljstvo postaje bratstvo, ovdje zajedničko djelo postaje sposobnost pomirenja i suradnje da se ostvari zajednički projekt oslobođenja od grijeha. Ako želimo da ovo mjesto postane mjesto života moramo biti oduševljeni, moramo biti čvrsto, a ne krhko kamenje."

Župnik Ćurić na kraju je mise zahvalio svojim župljanima i ostalim donatorima, koji su pomogli da se taj projekt nakon dvije godine gradnje i ostvario: Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji na čelu s nadbiskupom Đurom Hranićem, župnicima Slavonskobrodskog dekanata, Gradu Slavonskom Brodu na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, Brodsko-posavskoj županiji i ostalim donatorima, projektantima i izvođačima radova.

Zahvale župniku Ćuriću koji je unatoč ozbiljnim zdravstvenim poteškoćama gradio kako crkvu građevinu napose živu Crkvu u ime župljana zahvalio je vjeroučitelj Dalibor Velički.

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor.

Župu bl. Alojzija Stepinca utemeljio je 23. kolovoza 2009. nadbiskup Srakić. U početku se zajednica okupljala u malom iznajmljenom prostoru, a od 2011. u većem prostoru. Kamen temeljac za centar blagoslovio je i u temelje ugradio 15. listopada 2016. godina đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Novi pastoralni centar se sastoji od dvije etaže. U prizemlju se nalazi velika dvorana koja će se koristiti za potrebe pastorala i kateheze te javni sanitarni čvor. Na katu je smješten župnikov stan. Izgradnja prve faze omogućava redoviti život župne zajednice, a u daljnjem planu je izgradnja župne crkve.

misija / ika