Crkva u Hrvata 308

Blagoslov ploče i 'bijelog križa istine' u spomen na ubijene Hrvate

Blagoslov ploče i 'bijelog križa istine' u spomen na ubijene Hrvate
Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio u Glini spomen-ploču i "bijeli križ istine" u spomen na tisuće pripadnika hrvatskoga domobranstva ubijenih na deset stratišta u srcu Banovine

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u nedjelju 8. srpnja na Trgu Hrvatskih branitelja u Glini spomen-ploču i "bijeli križ istine" u spomen na tisuće pripadnika hrvatskoga domobranstva ubijenih na deset stratišta u srcu Banovine.

Na spomen ploči se navodi: "Bez sudski dokazane krivnje 1945. ubijani su na Poglediću, u Šibinama, Šaševoj, Majskim Poljanama, Stankovcu i Brnjeuški, a najviše ratnih gubitnika, oko 30.000 iz postrojbi njemačkoga Wehrmachta, nestalo je s livada i stadiona na desnoj obali rijeke Gline."

Blagoslovu su uz domaće župljane i predstavnike lokalne vlasti, nazočili i članovi Udruge „Hrvatski domobran" te Povjerenstva za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke županije predvođeni predsjednikom Josipom Frkovićem i članom Zvonkom Sokolovićem.

Nakon blagoslova biskup je u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka predvodio misu zadušnicu za ubijene. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Ivica Mađer i župnik iz Gornjeg Viduševca vlč. Marijan Štingl.

Biskup Košić u homiliji je rekao da su „totalitarni režimi posijali puno žrtava i nemilosrdno se obračunavali sa svojim protivnicima, no, mi kršćani mislimo da su i protivnici, pogotovo kad su zarobljeni i više nisu naoružana prijetnja, ljudi koji zaslužuju postupak koji im jamče međunarodne konvencije, Ženevska i druge, prema kojima se sa zarobljenicima treba postupati humano, ne mučiti ih nego ih ljudski tretirati". „Borili su se, možda i na silu unovačeni, bio je rat, i njihova je strana izgubila bitku, zar zato oni više nisu bili ljudi", prokomentirao je biskup.
Rekao je da su najgori odnos prema zarobljenicima pokazivali partizani, poticani komunističkom totalitarnom ideologijom.

Biskup je govorio i o Glini kao primjeru hrvatskih zločina nad srpskim stanovništvom, na čemu se, prema njegovim riječima, grade neprestane neistinite optužbe nad čitavim našim narodom. „A istina o njihovih 'preko 5 tisuća žrtava' je da je doista režim NDH 1941. počinio zločin nad 260 Srba. Odakle to znamo? Iz pera jednog katoličkog biskupa koji je prvi to zlodjelo osudio, naime iz pisma nadbiskupa Alojzija Stepinca poglavniku Paveliću u kojem je oštro naš Blaženik napisao:

'Poglavniče! Ovaj čas primio sam vijest da su ustaše u Glini postrijeljali bez suda i istrage 260 Srba. Ja znam da su Srbi počinili teških zločina u našoj domovini u ovih dvadeset godina vladanja. Ali smatram ipak svojom biskupskom dužnošću da podignem svoj glas i kažem da ovo po katoličkom moralu nije dopušteno, pa vas molim da poduzmete najhitnije mjere na cijelom teritoriju NDH da se ne ubije ni jedan Srbin ako mu se ne dokaže krivnja. Inače ne možemo računati na blagoslov neba, bez kojega moramo propasti…'

Te riječi je nadbiskup napisao 14. svibnja 1941. Tu on nigdje ne spominje tisuće pobijenih, niti spominje pravoslavnu crkvu u kojoj je navodno bio izvršen zločin. Ali oštro osuđuje kažnjavanje smrću onih kojima se nije dala nikakva prilika da se pravno, odnosno sudski brane i spominje propast, a on želi blagoslov domovini", podsjetio je biskup.

Predsjednik Središnjice Hrvatskog domobrana iz Zagreba Nikola Matić uručio je biskupu spomen odličje „Hrvatski domoljub" u znak zahvalnosti za svekolik doprinos u promicanju ugleda Republike Hrvatske te očuvanja hrvatstva i osobitih zasluga u širenju bogoljublja, čovjekoljubalja i domoljublja.

misija / ika