Crkva u Hrvata 386

Prošla je 21 godina od kako je sveti papa Ivan Pavao II. utemeljio Požešku biskupiju

Prošla je 21 godina od kako je sveti papa Ivan Pavao II. utemeljio Požešku biskupiju
Misu je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević

Požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je 5. srpnja u požeškoj katedrali zahvalno euharistijsko slavlje prigodom 21. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezina prvog biskupa.

Koncelebrirali su Josip Krpeljević, generalni vikar, Ivica Žuljević, prepošt Stolnog kaptola i katedralni župnik, kanonici, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova, svećenici iz župa grada Požege i iz drugih dijelova biskupije te šestorica pitomaca Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu na čelu s Krunoslavom Siroglavićem, koji su završili prvu godinu postdiplomski studija.

Na slavlju su sudjelovali vjeroučitelji i vjeroučiteljice te odgojiteljice u vjeri koji su minulih dana pod vodstvom isusovca Ivana Matića imali duhovne vježbe u Velikoj te požeški gradonačelnik Darko Puljašić sa suradnicima. Na početku misnog slavlja biskup Škvorčević je svećenicima i nazočnim vjernicima čestitao 21. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije, rekavši da „danas želimo Bogu zahvaliti za sve darove koje primamo po našoj Biskupiji".

Pozvao je sudionike slavlja da se zajedno s njime prisjete onoga što je papa Ivan Pavao II., utemeljitelj Požeške biskupije, na današnji dan prije dvadeset i jednu godinu odlučio. Potom je Marijan Pavelić pročitao ulomak iz Apostolskog pisma Praeclarum evangelizationis opus o utemeljenju Požeške biskupiju a Ivan Ereiz ulomak iz Apostolskog pisma Ad unum corpus o imenovanju Antuna Škvorčevića prvim požeškim biskupom. Svi nazočni su odgovorili pjevajući biskupijsko geslo "Krist danas i uvijeke, aleluja".

U homiliji biskup je povezao potragu za radnicima danas u Hrvatskoj, iz koje su se iselili brojni ljudi, s Isusovim tvrdnjom u današnjem evanđelju da je radnika malo u žetvi Gospodnjoj. Upitao je kakve to radnike Isus traži, a odgovor je pronašao u ulomku prvog čitanja iz Djela apostolskih, u kojem su Pavao i Barnaba u Antiohiji Pizidijskoj najprije tamošnjim Židovima a zatim poganima naviještali da je Bog u Isusu Kristu pobijedio smrt, i da je u njegovu uskrsnuću uspostavio konačno dostojanstvo i puninu čovjekova postojanja.

Rekavši kako ovih dana hrvatska nogometna reprezentacija pod vodstvom svog izbornika na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji nastoji ostvariti pobjedu u sportskoj igri, biskup je ustvrdio da Isus u današnjem evanđeoskom ulomku šalje sedamdeset i dvojicu svojih učenika da ljudima svjedoče kako je njihova konačna pobjeda ostvarena njegovom mukom, smrću i uskrsnućem, i da ih pozovu da kao radnici na Božjoj njivi zaigraju Božju igru u kojoj će sigurno biti pobjednici. Naglasio je kako kršćani svojim radom na Božjoj njivi pomažu ljudima da povjeruju Božjoj riječi, uđu u zajedništvo koje se zove Crkva i na taj način postignu vječni život.

Biskup je podsjetio nazočne da se među onima koji su zaigrali kao Božji igrači, na osobit način ističu slavenski apostoli sveti Ćiril i Metod, zaštitnici Europe, koje danas slavimo a živjeli su u 9. stoljeću. Ustvrdio je da njih dvojicu nikakve spletke njihovih protivnika nisu spriječile da budu pravi Isusovi navjestitelji. Došli su u Rim upoznati papu Hadrijana s poteškoćama na koje su nailazili u svom evangelizacijskom radu, i zamoliti ga da ih u tom radu podrži, što je papa i učinio.

U međuvremenu je Ćiril u Rimu preminuo i bio pokopan u rimskoj crkvi sv. Klementa, a Metod se po papinom nalogu vratio u slavenske krajeve i kao biskup u Sirmiumu nastavio svoje evangelizacijsko poslanje.

Biskup je ustvrdio da su „sveta braća Ćiril i Metod zaorali duboku brazdu i u nju zasijali sjeme Isusova Evanđelja koje raste sve do naših dana, a papa Ivan Pavao II. - kako smo čuli u njegovu Apostolskom pismu o utemeljenju Požeške biskupije – povjerio je nama da nastavimo njihovo preslavno djelo evangelizacije".

Izrazio je radost što u Požeškoj biskupiji ima mnogo Božjih radnika, koji najprije nastoje oblikovati svoj osobni život po evanđeoskim mjerilima, a onda ga na različite načine drugima svjedoče. To su u prvom redu svećenici i vjeroučitelji kao prvi biskupovi suradnici u njegovu navjestiteljskom poslanju, zatim sestre redovnice i svi drugi vjernici koji u dubini svoga srca osjećaju da je potrebno pripadati Isusu Kristu u njegovoj Crkvi po zajedništvu u svojoj Požeškoj biskupiji.

Biskup je poručio nazočnima da danas želi s njima sabrati duhovne nîti koje su otkane u samim počecima Požeške biskupije. Povjerio im je kako je potaknut evanđeljem blagdana sv. Ćirila i Metoda u kojem Isus govori o žetvi i radnicima, odlučio na današnji dan prije 21. godinu u biskupski grb staviti dvanaest žitnih klasova, aludirajući time na evangelizacijsku zadaću koju ima nova biskupija u smislu Isusove riječi o žetvi i na žitom plodnu požešku „Zlatnu dolinu" u kojoj ima sjedište nova biskupija.

Jednako tako, spomenuo je da je nadahnuće za biskupijsko geslo „Krist danas i uvijek", koje su vjernici tijekom minulih godina trajno pjevali u različitim prigodama, pronašao u ulomku poslanice Hebrejima koji je toga dana čitao u službi Jutarnjih hvala. Također im je kazao da je molitvu sv. Ćirila, koja se nalazi u Službi čitanja ovoga dana, usvojio kao svoju vlastitu svakodnevnu molitvu.

Rekao je da riječima spomenute molitve želi zaključiti homiliju: „Gospodine Bože moj, koji si stvorio sve vrste anđela i duhovne sile, nebo razapeo i utvrdio zemlju, i sve stvari iz nebitka preveo u bivovanje, koji uvijek uslišavaš one koji vrše tvoju volju, koji se tebe boje i drže se tvojih zapovijedi, usliši moju molitvu i sačuvaj svoje vjerno stado kojemu si na čelo postavio mene nesposobnog i nevrijednog slugu svoga. Oslobodi ga bezbožne i poganske zlobe onih koji hule protiv tebe.

Uništi trojezično krivovjerje i umnoži svoju Crkvu i sjedini sve i učini da izabrano ljudstvo bude složno u tvojoj pravoj vjeri i pravom ispovijedanju i u njihova srca udahni riječ svoga nauka. Jer tvoj je dar ako si nas nedostojne uzeo za vjesnike evanđelja Krista tvojega tako da potičemo na dobra djela i radimo što je tebi milo. One koje si mi dao tebi kao tvoje izručujem. Vladaj njima svojom moćnom desnicom i štiti ih svojim krilima da svi hvale tvoje ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen."

Nakon pričesti svi nazočni su otpjevali himan "Tebe Boga hvalimo" a biskup je izmolio molitvu za Požešku biskupiju. Potom je generalni vikar Josip Krpeljević u ime nazočnih svećenika i vjernika biskupu Škvorčeviću čestitao 21. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i njegova imenovanja njezinim prvim biskupom.

Zahvaljujući na čestitci, biskup je izrekao zahvalnost svojim najbližim suradnicima, svećenicima i svima drugima koji pomažu da se preslavno djelo evangelizacije može ostvarivati na slavonskim prostorima naše domovine Hrvatske. Zahvalio je gradonačelniku i županu te svima ostalima koji su mu prigodom ove obljetnice uputili pisanu čestitku. Također je zahvalio kanonicima na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem na brizi za katedralu, kao i na drugim područjima.

Zahvalivši nazočnima za sudjelovanje na ovom slavlju i udijelivši im završni misni blagoslov, biskup je zajedno sa svećenicima sišao u kriptu katedrale i ondje u kapeli sv. Ivana Pavla II. uputio molitvu utemeljitelju Požeške biskupije, nakon koje su svi uskliknuli pjevajući: "Sveti Ivane Pavle, moli za nas!".

Slavlje je pjevanjem uzveličao Katedralni zbor kojim je ravnao Mario Večerić, katedralni orguljaš i zborovođa.

misija / ika