Crkva u Hrvata 703

Biskup Šaško u Dugom selu krstio Elviru Nikolić i Jakova Budim

Biskup Šaško u Dugom selu krstio Elviru Nikolić i Jakova Budim
Biskup Šaško podijelio je sakrament krštenja

Na 10. nedjelju kroz godinu, 10. lipnja, zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško krstio je u župi Uzvišenja sv. Križa u Dugom Selu za euharistijskoga slavlja malu Elviru, sedmo dijete u obitelji Zdravka i Đeni Karmen Nikolić i maloga Jakova, peto dijete u obitelji Marka i Katarine Budim. 

Uz biskupa Šaška na misi krštenja koncelebrirali su župnik te župe u Lukarišću vlč. Josip Kuzel i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. fra Ante Crnčević. Obredu krštenja uz članove župne zajednice nazočile su obitelji krštenika, njihovi kumovi, pristigla rodbina i prijatelji.

"U ozračju ovoga znakovitoga dana krštenja uime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pozdravljam roditelje, oca Zdravka i majku Dženi Karmel Nikolić te njihovu djecu Klaru – Josipu, Saru, Jeronima, Damjanu, Ivana Pavla, Benedikta i sedmo dijete Elviru. Pozdravljam i roditelje, oca Marka i majku Katarinu Budim, i njihove sinove Iliju, Nikolu, Franju, Petra i peto dijete Jakova. Zahvaljujem i čestitam na predivnom daru i prekrasnim znakovima blizine s Bogom u prihvaćanju života. Zahvaljujem kumovima i rodbini te svima koji su im blizu, koji ih podupiru i prate u njihovu nastojanju suradnje s Darivateljem života", rekao je biskup Šaško uvodeći u podnevno euharistijsko slavlje.

U homiliji biskup Šaško razložio je vjernicima svetopisamski ulomak iz Markova evanđelja o dvije vrste nerazumijevanja s kojima je Isus bio suočen. Jedan zaključak donose oni koji su Isusu blizi, njegova rodbina, oni koji ga duže poznaju, dok drugi zaključak donose one koji ga baš puno i ne poznaju pa bismo mogli ustvrditi kako je taj stav puno složeniji, ustvari potpuno ideološki. Biskup je, nadalje, upozorio kako se tako događa da se lako zamijeni dobro i zlo. 

"Ako se kao polazište postavi nešto što nije dobro, to će se nastojati opravdati svim sredstvima, ne pazeći više ni na ljude ni na okolnosti. Susrećemo se s time i mi svakoga dana. Nije važno što je istina, i nije važno što vodi prema dobru. Važno je pripada li neka osoba nekom našem klanu, nekoj skupini ili stranci. Je li to dobro na naš interes, hoće li to pomoći da se zadrže utjecaji, ugled i vlast, gospodarska moć. I najčešće se ideologija i otkriva u pitanju koristi li to nečijoj sebičnosti ili ne", primijetio je biskup Šaško.

Pojasnio je kako se Isus u svom obraćanju poziva na svoja djela koja idu u prilog čovjeku, dok djela đavla idu protiv čovjeka, razdiru, dijele, unose sukobe među ljudima. "Upravo su plodovi Božjega neprijatelja laž, nasilje, mržnja i sukobi. Isus svojim djelima donosi poštivanje čovjeka, iskrenost, u konačnici radost. Samo onaj tko odbija prepoznati dobro, tko odbija biti u Božjoj prisutnosti, može tvrditi da je Isus na strani zloga.

Odbijanje prepoznate ljubavi, prepoznate dobrote, najdublja je laž i protivljenje životu. Takav stav može spriječiti prihvaćanje Božjega djela i u Isusovim djelima. Znam što je dobro, vidim što Bog želi i kako me želi voditi prema radosti i dobru, ali to odbijam. To je najdublje otajstvo zla", istaknuo je, između ostaloga, biskup Šaško. Poručio je pritom da Bog ne ide protiv slobode, protiv toga dara, bez kojega, kako je rekao, nema ni ljubavi.

"I zato danas nisu u središtu toliko mišljenja Isusovih tadašnjih sugovornika, nego ono što Bog govori nama. Njegova je riječ živa, prisutna među nama i tiče se naših života. Radosna vijest današnje nedjelje je Isusova pobjeda nad Zlim. To je produžetak njegove pobjede nad kušnjama s kojima se i mi svakodnevno susrećemo. Tako lako možemo provjeriti u svome životu istinu koja pokazuje da smo svaki put zahvaćeni iskustvom trpljenja kad izaberemo zlo umjesto dobra i grijeh umjesto milosti. Isus nam vraća dostojanstvo stvorenosti na Božju sliku. Samo ako ne želimo prihvatiti dobro i istinu koja je očita izabiremo tjeskobu i tugu", poručio je, uz ostalo, zagrebački pomoćni biskup.

Osvrnuvši na slavlje krštenja u župnoj zajednici ustvrdio je kako nas je "Isus oteo vlasti tame, darovao nam kraljevstvo svoga ljubljenoga Sina, upravo onoga što živimo u sakramentu krštenju". "U ovom primjeru obitelji koje su pred nama, koje prihvaćaju dar života, svi se možemo pitati: Jesmo li zatvoreni u sebi ili smo kršćanski izvan sebe? Želio bih da tu riječ ponesemo sa sobom u svoj vjernički život. Ako se gleda kako istinski kršćani žive, logike svijeta će reći: 'Vi niste pri sebi', želeći se ponajviše narugati. Kršćanin živi nesebičnost, živi radost zbog Božje blizine, ne trguje s Bogom i nije proračunat", rekao je biskup Šaško.

Pozvao je vjernike da prestanu živjeti sebi te žive izvan sebe – živeći za druge. "I danas se pokušava omogućiti mladima da dođu do snažnih doživljaja te im se nudi različiti opijati, buka i ekstremna iskustva. Istinsku ekstazu moguće je živjeti samo po ljubavi, darivanjem drugima. Ako želite biti istinski sretni nemojte ostati zatvoreni u sebe, iziđite iz svoje sebičnosti i živiti za druge, poruka je Isusove radosne vijest", poručio je zagrebački pomoćni biskup.

Poslije mise krštenja biskup Šaško u pratnji dugoselačkog župnika vlč. Kuzela čestitao je roditeljima krštenika te se s njima zadržao u kraćem razgovoru u obližnjoj vjeronaučnoj dvorani. Darovao je obiteljima ilustriranu Bibliju mladih, čestitku i prigodni novčani dar, ohrabrivši ih u njihovu roditeljskom poslanju.


MISIJA / JADRAN BAŠIĆ