Crkva u Hrvata 898

Sv. Leopold Bogdan Mandić proslavljen u istoimenoj kapucinskoj župi

Sv. Leopold Bogdan Mandić proslavljen u istoimenoj kapucinskoj župi
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Svetkovinu sv. Leopolda Bogdana Mandića svečano je 12. svibnja proslavila istoimena kapucinska župa u Zagrebu-Dubrava.

Istoga dana je otvorena i proslava obilježavanja 400 godina nazočnosti franjevaca-kapucina u Zagrebu. Središnje večernje misno slavlje predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

U propovijedi je biskup Huzjak vjernike, koji su u potpunosti ispunili crkvu Sv. Leopolda, potaknuo na nasljedovanje primjera sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je bio u potpunosti u službi Kristove ljubavi prema svakome čovjeku. Posebno se žrtvovao i bio u službi onima koji su tražili pomirenje u sakramentu ispovijedi, podsjetio je biskup Huzjak, dodajući da se kroz toga malog kapucina hrvatskoga roda zrcalilo i Božje milosrđe i ljubav sv. Franje za bližnjega i Crkvu.

Na misi je sudjelovalo više svećenika, oko oltara su posluživali kapucinski bogoslovi, a pjevao je župni mješoviti zbor Anselmo Canjuga. Poslije mise nastavljeno je druženje u šatoru u crkvenome dvorištu te je održana dobrotvorna aukcija slika na kojoj se prikupljao novac za zvona koja će se postaviti u toranj crkve.

Nakon dvije jutarnje mise, prijepodnevno misno slavlje predvodio je o. Srećko Rimac, provincijal hrvatskih karmelićana, u zajedništvu sa svećenicima Remetskoga dekanata predvođenima dekanom fra Brankom Lipšom.

Život sv. Leopolda bio je u znaku ljubavi prema Kristu i čovjeku, koji je bio blag prema grešnicima, ali nije olako prelazio preko grijeha, rekao je o. Rimac. Posebno je istaknuo zauzimanje sv. Leopolda za slogu i rast u obitelji, te za zlostavljane žene, podsjećajući kako je, premda izuzetno blag ispovjednik, oštrim riječima govorio o obiteljskim nasilnicima te jednome, kako je javno poznato, i uskratio oprost.

Na misi su sudjelovali i učenici, vjeroučitelji i nastavnici iz osnovnih škola Ante Starčević i Žuti brijeg, a pjevao je zbor Janjevo. Nakon mise članovi mjesne Franjevačke mladeži pripremili su druženje i radionice za djecu ispred crkve.

Proslava blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu-Dubrava završena je svečanom euharistijom u nedjelju 13. svibnja na kojoj su članovi bratstva Franjevačke mladeži dali svoja obećanja. Misu je predvodio župnik fra Miljenko Vrabec uz sudjelovanje gvardijana fra Jure Šimića i asistenciju franjevačkih bogoslova, a izravno ju je prenosila Hrvatska televizija. Na misi je pjevao zbor Frame grada Zagreba.

Proslavi župnoga blagdana prethodila je trodnevnica u sklopu koje su misna slavlja predvodili vlč. Kristo Brkić, župnik župe pape Ivana XXIII, župnik župe sv. Mihaela Arkanđela fra Branko Lipša, te župnik župe Marije Kraljice mira vlč. Marijan Ožegović. Na uočnici blagdana otvorena je i izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu Ivane Ćavar.

misija / ika