Crkva u Hrvata 793

Mons. Puljić: Crkva ne prihvaća ni Istanbulsku konvenciju ni interpretaciju

Mons. Puljić: Crkva ne prihvaća ni Istanbulsku konvenciju ni interpretaciju
Zasjedanje HBK pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića / FOTO Ranko Šuvar_HANZA MEDIA

Hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve, ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju i njezinu interpretaciju – istaknuo je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, na otvaranju 56. plenarnog zasjedanja HBK koje se u Zagrebu održava od 10. do 12. travnja.

Pozivajući se na ovogodišnju korizmenu poruku pape Frane, nadbiskup Puljić upozorio je kako su vjernici često u "velikoj nevolji jer ih lažni proroci žele zavesti na krivi put". A takve zavodnike Papa je slikovito opisao da su nalik "šaptačima zmija" koji se služe emocijama da porobe ljude i vode ih kamo im se prohtije. Poput "otca laži" – kako se navodi u Ivanovu evanđelju – koji oduvijek prikazuje zlo kao dobro i lažno kao istinito, da bi zbunio čovjekovo srce.

'Ideološka kolonizacija'

– Ništa, dakle, novo pod kapom nebeskom. Sve novotarije, zastranjenja i hereze već su postojale. Samo se sada na njih stavi novi natpis. Jučer je to bio npr. pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam, marksizam, a danas genderizam. O ovom zadnjem antropološkom zastranjenju govorili su i pisali i sveti Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Frane, koji je to nazvao "ideološkom kolonizacijom".

Zašto? Jer taj svjetonazor nameće novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo ni s općeljudskim, a pogotovu ne s kršćanskim poimanjem čovjeka. Njezini predstavnici tvrde da su prirodne i urođene razlike muško-žensko društveni konstrukt... Papa u miru, Benedikt XVI., napisao je da "gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koje čine otac, majka i djeca". Jer, "ako nema te dvojnosti po kojoj je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, onda nema ni obitelji" – zaključio je Puljić.

Uz članove HBK, na zasjedanju sudjeluje apostolski nuncij u RH nadbiskup Giuseppe Pinto, prvi tajnik nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, kao i izaslanici drugih biskupskih konferencija – vojni ordinarij u BiH i potpredsjednik BK BiH Tomo Vukšić, ljubljanski nadbiskup i predsjednik Slovenske BK Stanislav Zore, te u ime Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda subotički biskup Ivan Penzeš. Također, zasjedanju je nazočio generalni tajnik HBK, imenovani hvarski biskup mons. Petar Palić.

Posjet Papi 'Ad limina'

Uvodeći u zasjedanje, koje je bilo otvoreno za medije, predsjednik HBK najavio je teme o kojima će se raspravljati tijekom zasjedanja.
Nadalje je spomenuo i Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se od 15. do 16. rujna održati u Splitu i Solinu. U vezi s tim, biskupi će biti upoznati o dosadašnjoj pripravi, kao i o programu odvijanja susreta.

Nadbiskup Puljić je istaknuo i kako će ove godine od 12. do 17. studenoga hrvatski biskupi ići u Rim u pohod "ad limina apostolorum", te će tom prigodom obići kongregacije i urede Svete Stolice. Audijencija kod Svetoga Oca predviđena je 12. studenoga.
Zasjedanje se planira završiti u četvrtak, 12. travnja.

Ivan Ugrin