Katolička Dalmacija 752

Katarina Gugić: 'Dani kršćanske kulture' postali su dio našeg identiteta

Katarina Gugić: 'Dani kršćanske kulture' postali su dio našeg identiteta
Katarina Gugić: 'Dani kršćanske kulture' imaju svoju vjernu publiku / VERBUM

Misija objavljuje razgovor s Katarinom Gugić, pomoćnicom ravnatelja manifestacije "Dani kršćanske kulture" koja se od 17. do 27. ožujka održava u tri biskupije: Splitsko-makarskoj, Dubrovačkoj i Šibenskoj.


Samo nas nekoliko dana dijeli od 14. Dana kršćanske kulture u kojima kroz 11 dana trajanja manifestacije posjetitelje očekuje više od 60 raznovrsnih bogatih sadržaja. Kako teku posljednje pripreme?

- Da, već četrnaestu godinu zaredom kroz 11 dana u tri grada, Splitu, Dubrovniku i Šibeniku manifestacija 'Dani kršćanske kultur'e ugostit će više od šezdeset najrazličitijih kulturnih sadržaja s oko tisuću sudionika iz Hrvatske i inozemstva, a na temelju dosadašnjeg iskustva očekujemo i desetke tisuća posjetitelja. Manifestacija se ove godine održava od 17. do 27. ožujka – datum se svake godine mijenja ovisno o Uskrsu jer je posljednji dan manifestacije uvijek utorak u Velikom tjednu. Kako je Uskrs ove godine ranije, tako je i organizacija morala početi ranije pa imamo osjećaj da je manje vremena. Ali, kao što znamo, svima nam uvijek nedostaje "još samo malo" vremena za velike projekte i projekte koji su nam važni – a to je dobar znak, jer znači da nam je stalo i da smo u njih uložili velik trud! I tako, iako bismo voljeli da imamo "još samo malo" vremena, manifestacija počinje već za nekoliko dana i svi mi iz organizacije po cijele dane žurimo po gradu, gostujući u medijima i obavljajući posljednje pozive, dogovore i detalje tako da sve proteče kako treba jednom kad krene. A sigurni smo da hoće!

Nakon trinaest godina odvijanja toga programa osjeća li se zasićenost među publikom? Je li odlazak na sadržaje manifestacije za posjetitelje i pogotovo organiziranje tih sadržaja za organizatore, postalo rutina?

- Riječ je doista o vrlo bogatom programu punom najraznovrsnijih sadržaja: izložbe, koncerti, predstavljanja knjiga i nosača zvukova, filmske projekcije, tribine, izletnički programi, scenski prikazi,... S tako raznovrsnim biranim programom svatko može pronaći nešto za sebe u svakom danu manifestacije! Masovna posjećenost 'Dana kršćanske kulture' iz godine u godinu doista govori za sebe – manifestacija je sjajno prihvaćena i utkana u tkivo gradova Splita, Šibenika i Dubrovnika, i mislim da slobodno mogu reći da je postala dio našeg kulturnog identiteta. Iz godine u godinu doista imamo vjernu publiku koja prati gotovo svaki program svakoga dana – ali mislim da tu ne može biti riječ o rutini! Vjerni nas posjetitelji uvijek upozoravaju i na najsitnije propuste, požuruju nas tako da mogu stići na druge sadržaje, rado komentiraju i poznaju program jednako dobro kao i bilo tko od nas organizatora! Zato nipošto ne bih rekla da ih muči rutina, dapače, ovu manifestaciju gledaju kao nešto svoje – i to je u konačnici jedan od najljepših plodova našega rada i naša najveća nagrada! A kad su u pitanju organizatori, o rutini nema ni govora – ovako velik projekt uvijek je snažan izazov koji nas tjera uvijek sve više, jače i bolje. Osim toga, manifestacija je uvijek nova – svake se godine oblikuju novi, u potpunosti originalni programi koji zahtijevaju mnogo promišljanja, zauzetog angažmana, kreativnosti i ljubavi prema kulturi i svemu što ova manifestacija predstavlja.

Koja je posebnost manifestacije 'Dani kršćanske kulture', u čemu se ističe od ostalih kulturnih sadržaja?

- 'Dani kršćanske kulture' manifestacija je koja na godišnjoj razini u 11 dana nastoji objediniti sva područja umjetničkog stvaralaštva i najrazličitije oblike kulturnih događanja koja, kao što se izrazila ovogodišnja dobitnica nagrade Andrija Buvina gospođa Sanja Nikčević, streme "afirmaciji temeljnih ljudskih vrijednosti iz jasno postavljene kršćanske pozicije". Neki bi rekli da je taj pothvat nemoguć, ali naše iskustvo govori drukčije – ključ je samo u tome da se takav pothvat ne "svojata", nego da bude otvoren za sve oblike suradnje. U tome ključnu ulogu imaju suorganizatori programskih sadržaja, kojima i ovim putem želim zahvaliti na njihovom velikodušnom odazivu, velikom strpljenju, golemom radu i naporima oko organiziranja raznih programa. S mnogim kulturnim institucijama ostvarujemo sjajnu dugogodišnju suradnju, a uvijek ima prostora i za nove institucije, za nove umjetnike, za nove oblike stvaralaštva. Uvijek rado primamo i ostvarujemo suradnje na novim projektima – oni su dokaz da je ova manifestacija živi organizam, koji ne samo da predstavlja kršćansku kulturu naše domovine, nego tu kulturu i oblikuje, njeguje je i prati u svim njezinim pojavnim oblicima. Kao takva, ova manifestacija je poziv svim umjetnicima i kulturnim djelatnicima da stvaraju nova djela nadahnuta kršćanstvom i sakralnim motivima, zato što predstavlja prostor na kojemu oni mogu predstaviti svoja djela sugrađanima i učiniti ih dijelom javnog kulturnog života, kojemu i pripadaju. Dakle, brojnost, raznovrsnost i visoku kvalitetu kulturnih sadržaja a ujedno i veliku posjećenost doista je moguće postići, s velikom ljubavlju, s velikim trudom te znanjem i iznimnim talentima mnogobrojnih sudionika. Stoga je glavna "tajna" uspješnosti ovoga programa uvijek otvorenost za suradnju, dijalog s institucijama i pojedincima, istinski interes i angažman oko očuvanja i unaprjeđenja kulture, umjetnosti i kršćanskog identiteta koji je utkan u povijest Europe i na poseban način naše domovine.

Spomenuli ste dobitnicu ovogodišnje nagrade "Andrija Buvina". Možete li nam reći nešto više o samoj nagradi, kao i o ovogodišnjoj dobitnici Sanji Nikčević?

- Još od 2005., prve godine održavanja 'Dana kršćanske kulture', u sklopu manifestacije dodjeljuje se nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi i zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu. Nazvana je u čast Andrije Buvine, drvorezbara, kipara i slikara iz 13. stoljeća koji je izradio monumentalne vratnice splitske katedrale s 28 reljefa iz Kristova života, jedan od najznačajnijih spomenika europske romaničke umjetnosti. Plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale izradio je akademski kipar Kuzma Kovačić, inače član Savjetodavnog vijeća manifestacije. Tijekom godina ta je nagrada bila dodijeljena važnim i uglednim osobama s područja kulture iz Hrvatske i inozemstva, to su redom bili: Michael O'Brien, kanadski pisac, Vittorio Messori, talijanski novinar i publicist; Radovan Grgec, hrvatski književnik i prevoditelj; Ljubo Stipišić, hrvatski skladatelj, melograf i slikar; Marko Ivan Rupnik, slovenski slikar i duhovni autor; Rene Medvešek, hrvatski glumac i redatelj; Peter Seewald, njemački novinar i publicist; Josip Bratulić, hrvatski književnik i akademik; Nevenka Nekić, hrvatska književnica i povjesničarka; Bernhard Meuser, njemački katolički publicist i inicijator projekta YOUCAT; Stjepan Lice, hrvatski književnik; Josip Botteri Dini, hrvatski akademski slikar i Robin Harris, engleski pisac, povjesničar i publicist.
Ove godine ta će nagrada pripasti Sanji Nikčević, hrvatskoj kazališnoj kritičarki i teatrologinji. Gospođa Nikčević vrlo je važno ime hrvatske teatrologije i kazališne kritike – za svoj je na rad na tom području 2000. godine odlikovana Redom hrvatskog pletera za doprinos razvitku i ugledu države te za dobrobit građana. Objavila je više od stotinu znanstvenih, stručnih i publicističkih tekstova u zemlji i svijetu, uredila je pet antologija, napisala deset autorskih knjiga, osnovala je i deset godina vodila Hrvatski centar ITI-UNESCO, predsjednica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara, članica Glavnog odbora Matice Hrvatske, redovna profesorica na Sveučilištu u Osijeku… uistinu je vrlo teško rezimirati obiman i impresivan znanstveni životopis gospođe Nikčević i izdvojiti ono najvažnije! No osim toga, gospođa Nikčević je selektorica Festivala kršćanskog kazališta od njegova pokretanja 2015. godine, vodi emisiju na Radio Mariji Kazalište bez maske, aktivno je uključena u rad katoličkih udruga te objavljuje kolumne i članke duhovne tematike u raznim glasilima – sve te i brojne druge njezine inicijative i postignuća zasluženo su je uvrstili među dobitnike nagrade "Andrija Buvina". Doista nam je velika čast i zadovoljstvo što ćemo ove godine na svečanom zatvaranju manifestacije 27. ožujka nagradu "Andrija Buvina" dodijeliti upravo gospođi Nikčević!

Možete li za naše čitatelje izdvojiti neke programe manifestacije koje posebno vrijedi pogledati?

- Zbilja bi bilo teško izdvajati najvrjednije programe među više od 60 programa koji su toliko različiti, bilo da je riječ o vrsti umjetnosti (likovnoj, filmskoj, književnoj, scenskoj,…), sadržaju, mjestu održavanja, broju sudionika,… U organizaciju svakog sadržaja naše manifestacije utkano je mnogo truda i ljubavi, stručne kompetencije i znanja kao i umjetničkog nadahnuća - stoga doista nema govora o "rangiranju", jer su svi programi jednako vrijedni javnog priznanja i publike! Pozivam sve vaše čitatelje da posjete web stranicu manifestacije www.danikrscanskekulture.info na kojoj mogu doznati više o samoj manifestaciji i pogledati detaljni program ovogodišnje manifestacije. Sigurna sam da svatko može pronaći mnoštvo zanimljivih sadržaja za sebe! Svi su dobrodošli – ulaz na sve sadržaje manifestacije je slobodan.

Snježana ŠETKA