Crkva u Hrvata 1108

Nuncij Eterović, Bračanin, čestitao imenovanom hvarskom biskupu

Nuncij Eterović, Bračanin, čestitao imenovanom hvarskom biskupu
Apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović / CROPIX

Apostolski nuncij u Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović uputio je čestitku don dr. Petru Paliću: „Prilikom Vašega imenovanja za hvarskoga biskupa, moje rodne biskupije, upućujem Vam iskrene čestitke skupa s obećanjem da ću u molitvi pratiti Vašu biskupsku službu.

Hvarska mjesna Crkva je posebna, malena brojem stanovnika i vjernika, ali i dosta zahtjevna svojim geografskim položajem otočke biskupije u kojoj more povezuje ali i razdvaja otoke Hvar, Brač i Vis. Osim toga u biskupiji postoji još uvijek bogata liturgijska baština koja može pomoći ne samo u suzbijanju naglog vala sekularizma i materijalizma, nego i u strpljivom i kreativnom nastojanju oko nove evangelizacije. Nadam se da ćemo se uskoro bolje upoznati te da ćemo izmijeniti misli o bitnim oznakama pastoralne djelatnosti u ovo naše zahtjevno vrijeme.

Preporučujući Vašu biskupsku službu zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Crkve, upućujem Vam još jednom najljepše želje uz zaziv Božjega blagoslova na Vas i na našu dragu Hvarsku biskupiju."

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uputio je čestitku imenovanom hvarskom biskupu dr. Petru Paliću u kojoj, među ostalim ističe: „Iskrenim i srdačnim riječima čestitke izražavam radost što Vam je Sveti Otac dao povjerenje i postavio Vas članom apostolskog zbora. Izričem radosnu dobrodošlicu u Apostolski zbor naših dana. Budući da mi je poznato što Vas čeka na novom poslanju, jamčim Vam svoju bratsku blizinu i molitvu da Vas krijepi svjetlo i snaga Duha Svetoga za dobro mjesne Crkve i Crkve u hrvatskom narodu".

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je čestitku novoimenovanome hvarskom biskupu Petru Paliću. Dopustite mi da Vam uime Vlade Republike Hrvatske i osobno od srca čestitam na novome poslanju koje je za Vas odredio papa Franjo imenovavši Vas hvarskim biskupom. U toj časnoj službi želim Vam obilje snage i puno uspjeha. Neka Vaša nova služba bude na zadovoljstvo svih vjernika biskupije, cijele Crkve i Hrvatske, istaknuo je premijer u čestitki, objavljeno je na mrežnim stranicama Vlade RH.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković čestitao je don dr. Petru Paliću imenovanje hvarskim biskupom, istaknuvši kako je s radošću primio tu vijest. „Iako mi je iskreno žao što će Dubrovačka biskupija nakon više od dva desetljeća ostati bez svećenika predanog službi kao što ste to bili Vi, uvjeren sam da ćete u ulozi biskupa s najvećom posvećenošću nastaviti služiti vjernicima. Uime Grada Dubrovnika i svoje osobno, uz zahvalu za sve što ste od 1996. godine kao svećenik Dubrovačke biskupije napravili za duhovni život našega grada, čestitam Vam na imenovanju i želim puno uspjeha u nastavku Vaše službe", istaknuo je u čestitki gradonačelnik Franković. 

misija / ika