Crkva u Hrvata 631

Tisuće vjernika iz Hercegovine i Dalmacije na seminaru u Kočerinu

Tisuće vjernika iz Hercegovine i Dalmacije na seminaru u Kočerinu
Voditelj duhovnog seminara je fra Mario Knezović, župnik u Kočerinu

U župi Kočerin je u tijeku trodnevni duhovni seminar kojem je voditelj fra Mario Knezović, župnik. Kroz tri večeri on govori o temi „Život s Isusom oslobađa straha i daje smisao“.

Na seminar se, kroz te dane, odaziva više tisuća vjernika iz Hercegovine i Dalmacije. Govoreći o strahu, uzrocima straha, te načinima kako se osloboditi straha fra Mario je kazao da, kao što je nekada najavljivao danski psiholog Soren Kirkegaard, živimo u eri straha jer je zavladala epidemija bojažljivosti. Reakcija na strah je dio genetskoga programa u čovjeku. Normalan je osjećaj radosti, sreće, tuge, bijesa, pa tako i straha. Dakle, strah, osobito onaj Božji strah koji izvire iz ljubavi prema Bogu, je pojava koja sama po sebi nije loša.

Međutim, kako je još davno pisao grčki filozor Epiktet, strah prelazi u životni problem i traumu kad osoba reagira na izmišljene opasnosti jer „ne uznemiruju nas stvari same po sebi, nego način na koji ih promatramo“, piše filozof Epiktet.

Predavač je govorio o povezanosti grijeha i straha. Grijeh je, počevši od Adama i Eve, ljude gurao u strah i skrivanje zbog vlastitih čina. Strah ljude tjera u svijet zatvorenosti koja se može predočiti situacijom kad su apostoli u strahu, nakon Isusove smrti, bili zaključani u prostoriji. Isus dolazi među njih i izgovara riječi mira.

Stoga, rekao je predavač, Isus je najbolji osloboditelj straha. Njegov primjer stišavanja oluje i spašavanja učenika od pogibelji govori da se u životu ne trebamo skoncentrirati samo na oluju, nego na onoga koji može oluju stišati, a to je Isus.

Fra Mario je govorio i o ulozi Duha Svetoga na putu oslobođenja straha jer se, kako reče, Duh Sveti brine da nas čuva od straha pred smrću, straha od ne prihvaćanja ljudi, straha od istine, straha od zlih ljudi i sotone. Duh Sveti tješi, posreduje i vodi u istinu života. Istina o sebi je početak oslobođenja od trauma i straha, kazao je pred mnoštvom vjernika fra Mario.

Drugoga dana seminara govorilo se o smislu i cilju ljudskoga života. Svjesni činjenice da, poput beskućnika često lutamo zemljom, temeljni je čovjekom zadatak pronaći istinski smisao i cilj života. Onaj konačni cilj vjerničkoga života je Kraljevstvo Božje, ali do njega se dolazi smislenim životom na zemlji.

Seminar se nastavlja i večeras kad će fra Mario, kako je najavljeno, govoriti o tome kako s Isusom živjeti u svagdašnjici. Tijekom seminara glazbom događaj prate Frama s Kočerina i glazbeni sastav Petrus iz Mostara.

misija / kocerin.info