Crkva u Hrvata 371

Stepinčevo u Karmelu u Mariji Bistrici

Stepinčevo u Karmelu u Mariji Bistrici
Misu predvodio upravitelj župe Uznesenja BDM u Pregradi preč. Ivan Mikec u koncelebraciji s vlč. Antunom Motočićem

U ovoj jubilarnoj dvadesetoj godini od proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici, kao i dolaska karmelićanki u Mariju Bistricu (3. listopada 1998.), svečano je, u tom njemu posvećenom Karmelu, proslavljena 10. veljače svetkovina njemu u čast.

Trodnevnicu priprave za slavlje predvodio je redoviti misnik u bistričkom Karmelu vlč. Antun Motočić. Na samu svetkovinu svečanu misu predvodio je upravitelj župe Uznesenja BDM u Pregradi preč. Ivan Mikec u koncelebraciji s vlč. Motočićem. U trodnevnici je vlč. Motočić govorio o daru mučeništva koji je primio kardinal Stepinac, navodeći primjere u kojima se vidi da on prihvaća mučeništvo iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i vjeri u duhu praštanja neprijateljima.

Razlog što je neustrašivo govorio istinu ležao je u tome, rekao je vlč. Motočić, što se nije bojao smrti, ali se bojao da ne izda Boga i njegovu istinu. „Njegov je dar mučeništva bio izvor hrabrosti i svim vjernicima. To je svjedočanstvo i danas potrebno našoj Crkvi, našim biskupima, svećenicima i svemu Božjem narodu", naglasio je voditelj trodnevnice.

Na samo Stepinčevo preč. Mikec je u toploj propovijedi također istaknuo ljubav Alojzija Stepinca koju je pokazao u svojoj nesebičnoj žrtvi po kojoj je, kao hrabri svjedok Božje ljubavi, zavrijedio palmu mučeništva. Preč. Mikec rekao je da je blaženik kao Božji čovjek, čovjek vjere i molitve mogao vizionarski djelovati.

Prije II. svjetskog rata osnovao je Karmel u Brezovici, zatim Caritas i tako pripremio zagrebačku Crkvu, svećenike i narod za nadolazeću silu koja je prijetila. A upravo zbog toga što je bio čovjek vjere i pouzdanja u Boga, čija je svetost neupitna, mogao je donositi pravi sud i reći istinu, nastavio je preč. Mikec, i objasnio da su baš to njegovi protivnici htjeli ušutkati.

No, kada su mislili da će zatvoriti usta kardinalu zatvorivši ga u Lepoglavu, nisu uspjeli jer su progovorile njegove „poslanice iz Lepoglave", ali progovorila je i molitva i pjesma hodočasnika u Mariju Bistricu koji su htjeli da glasovi njihove pjesme dopru i do uzničke ćelije kardinala, rekao je preč. Mikec.

Naglasio je kako usta kardinala Stepinca i danas propovijedaju na njegovu grobu koji nikad nije prazan, uvijek su pred njim vjernici. Ljudi pred zemnim ostacima onoga koji je bio dar i svijetli trag našem narodu nalaze nadu i utjehu. „Mučitelji nestaju, odlaze u povijest, a mučenička žrtva ostaje kao trajna uspomena i toj žrtvi mi se klanjamo jer znamo da je u njoj prisutan Bog", zaključio je preč. Mikec.

Na kraju misnog slavlja, sada već tradicionalno, blagoslovljeni su bomboni u znak sjećanja na to kako je blaženik dijelio bombone djeci. Ova je proslava zaštitnika samostana i samostanske crkve bila i dio proslave osamnaeste obljetnice posvete crkve koja je slavi 12. veljače.