Crkva u Hrvata 446

'Svjetlo riječi' za veljaču posvećeno misionaru mučeniku fra Vjeki Ćuriću

'Svjetlo riječi' za veljaču posvećeno misionaru mučeniku fra Vjeki Ćuriću
Fra Vjeko Ćurić bio je misionar u Ruandi

Novi broj „Svjetla riječi" posvećen je fra Vjeki Ćuriću „Samarijancu našega vremena" koji je ubijen prije 20 godina.

U uvodniku, urednik fra Janko Ćuro donosi podatke agencije Fides o ubijenim misionarima tijekom proteklih 16 godina. Taj broj iznosi 424, a tijekom prošle godine ubijena su 23 misionara.
Uz temu broja dolazi tekst fra Florenta Rugigana „Naša kalvarija u Ruandi". „Novu eru evangelizacije" fra Danijel Nikolić traži u Pravilu svetog Franje koji je poticao odlazak franjevaca u misije. Fra Ivica Perić donosi reportažu iz Centra Otac Vjeko – Kivumu u Ruandi. Tekst o „Misionaru Katoličke Crkve" fra Vjeki potpisuje fra Lovro Gavran.

Fra Mario Cifrak tumači riječi Oče naša „I ne uvedi nas u napast", a fra Darko Terpert u tekstu „Svakome biti bližnji" upućuje na milosrdnog Samarijanca koji svjedoči da je ljubav prema bližnjemu jedini pravi oblik nasljedovanja Krista.
Odredbe „Ženidbenog prava Katoličke Crkve" tumači fra Šimo Ivelj. Na pitanje „Je li Bog stvorio ravnu ploču?" pokušava odgovoriti Boris Beck.

Snježana Šušnjara upućuje „Pogled u dušu" i vidi da su „Djeca na udaru reklama". Viktorija Banić napisala je tekst „Svjestan, sretan i spreman" u kojem ističe „da je Bog bezgranično strpljiv s nama i da uvijek dočeka da svatko od nas pronađe svoje pravo mjesto".
Čitateljima HKM Peru predstavlja vlč. Marko Jukić. Rafaela Obučić traži „Radost Božje blizine" tijekom korizme.

Fra Anđelko Barun autor je teksta „Dolazak franjevaca u hrvatske krajeve". Sugovornik Svjetla riječi je fra Tomo Anđić, dugogodišnji misionar u Ugandi i Zambiji, a trenutačno djeluje u Brusselu kao član tima za pripremu misionara, a ujedno je voditelj Hrvatske katoličke misije u Brusselu.
Rubrika „historiografski kontrapunkti" donosi tekst Tomislava Vukovića o bl. Alojziju Stepinca „Stvaranje 'zločinca'".

„Bosanskog Šenou" fra Eugena Matić (alias Narcisa Jenka) predstavlja Zdenko Lešić. Likovnu umjetnost Bosne Srebrene kroz „Sudbinu slike Gospe olovske" promatra Marko Karamatić. Slavko Slišković, OP piše o „Biskupima (iz) Bosne". Dalibor Ballian je za ovaj broj Svjetla riječi krenuo stopama armenskih kršćana, te predstavlja „Simbol pretkršćanske Armenije".

O. Zvonko Martić, OCD predstavlja tradicijsku odjeću Hrvata u župi Čemerno. Uz niz osvrta na vjerska događanja, tu su i savjeti iz biljne ljekarne, te recept za posnu tortu s. Anice.

misija / ika