Crkva u Hrvata 390

Vjeronauk izvan obvezne nastave bilo bi kršenje ugovora s Vatikanom

Vjeronauk izvan obvezne nastave bilo bi kršenje ugovora s Vatikanom
Detalj s Katehetske zimske škole koja je za vjeroučitelje osnovnih škola održana u Zagrebu

Osvrtom na upriličena izlaganja u plenarnome dijelu programa i održane pedagoške radionice kroz rad u skupinama te pitanjima sudionika završena je u utorak 9. siječnja Katehetska zimska škola koja je za vjeroučitelje osnovnih škola održana u Nadbiskupijskomu pastoralnom institutu u Zagrebu.

Katehetsku zimsku školu organizirali su Nacionalni katehetski ured HBK i Agencija za odgoj i obrazovanje pri MZO. U radu dvodnevnoga stručnoga skupa sudjelovalo je oko 350 vjeroučitelja predvođenih višim savjetnicima za vjeronauk pri NKU HBK i višim savjetnicima za vjeronauk pri AZOO.

Predstojnik NKU HBK dr. Ivica Pažin zahvalio je vjeroučiteljima na aktivnome sudjelovanju u radu KZŠ, a osobito na potpori u organizaciji i njezinu ostvarenju. Viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje mr. Gordana Barudžija u prigodnoj riječi pozvala je vjeroučitelje na konkretne sugestije i prijedloge u organiziranju budućih katehetskih škola te podsjetila da će vjeroučitelji i ovogodišnju katehetsku školu moći vrednovati.

U osvrtu na tematski sadržaj Katehetske zimske škole prenijela je, zatim, riječi pape Franje izrečene u propovijedi na Međunarodnom skupu katehetičara održanom 29. rujna 2013. u Rimu: "Da bismo bili vjerni Kristu, kreativni, moramo biti sposobni prihvatiti promjene. Zašto? Da se prilagodimo okolnostima u kojima moramo naviještati evanđelje. Kreativnost je skup onoga što znači biti kateheta. Ako se i vjeroučitelj odluči koristiti suvremenim načinom izražavanja, on nikada ne smije zaboraviti da je vjeronauk više od trenutačnoga izričaja".

Mr. Barudžija poručila je da je KZŠ kroz predavanja i rad u pedagoškim radionicama ponudila vjeroučiteljima sadržaje koji će im pomoći u njihovu pedagoškom radu. Posebno je zahvalila voditeljicama i voditeljima pedagoških radionica, poručivši kako su one ciljano određene za Katehetsku zimsku školu. Pojasnila je da su prvu pedagošku radionicu "Projekt 'Trag dobrote' - 20 godina Varaždinske biskupije kao primjer razvijanja socijalnih kompetencija učenika" vodili vjeroučitelji Varaždinske biskupije.

Drugu pedagošku radionicu "Scenariji poučavanja - izazovi učenja i poučavanja" vodili su vjeroučitelji Zagrebačke nadbiskupije, dok su treću "Objava sadržaja i suradnja putem digitalnoga repozitorija obrazovnih materijala - Edutorija" vodili suradnici Hrvatske akademske mreže i istraživačke mreže - CARNeta.
Mr. Barudžija istaknula je da organizatori stručnih usavršavanja vjeroučitelja maksimalno i redovito prate događaje na široj, ali i stručnoj razini, te se na temelju vjeroučiteljskoga rada odlučuju za teme i sadržaje katehetskih škola.

U raspravi ponovno je otvoreno pitanje mogućega izmiještanja nastave vjeronauka izvan redovite satnice, odnosno stavljanje nastave vjeronauka u nekim školama izvan rasporeda obvezne nastave. Dr. Pažin podsjetio je da je izvođenje nastave katoličkoga vjeronauka regulirano međunarodnim ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture te ugovorom između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o katoličkom odgoju u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama.

Pojasnio je da je tim ugovorima vjeronauk za školu izborni obvezni predmet što znači da je za školu obvezan nakon što ga roditelji i učenici izaberu. Svako stavljanje nastave vjeronauka izvan rasporeda redovite, odnosno obvezne nastave, bilo bi kršenje tih ugovora. Uputio je vjeroučitelje da ukoliko imaju takvih problema u školi to pitanje rješavaju u dogovoru s katehetskim uredom i višim savjetnicima za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Dodao je da još uvijek nije povučena, odnosno stavljena izvan snage, odluka nekadašnjega ministra Željka Jovanovića o stavljanju nastave vjeronauka prve ili posljednje sate u rasporedu nastavnih sati. O tom pitanju, poručio je dr. Pažin, upoznata je i sadašnja ministrica znanosti i obrazovanja dr. Blaženka Divjak.

misija / ika