Crkva u Hrvata 403

Makedonski vjernici u Hrvatskoj svečano proslavili Božić

Makedonski vjernici u Hrvatskoj svečano proslavili Božić
Sudionici slavlja u crkvi Sv. Roka na Rokovu perivoju u Zagrebu

Makedonski vjernici u Hrvatskoj proslavili su Božić prema julijanskom kalendaru. Na Badnjak, u subotu 6. siječnja, u crkvi Sv. Roka na Rokovu perivoju u Zagrebu na bogoslužju su se okupili vjernici MPCO sv. Zlata Meglenska.

Svečanu liturgiju na Božić, u nedjelju 7. siječnja, na istom mjestu predvodio je protojerej Kirko Velinski. On je na Badnjak kasno navečer predvodio liturgiju u crkvi Sv. Fabijana i Sebastijana u Rijeci za vjernike MPCO svetih cara Konstantina i carice Elene te svečanu liturgiju na Božić navečer za vjernike MPCO sv. Nauma Ohridskog u samostanskoj crkvi Gospe od Anćela u Splitu.

Na božićno jutro o. Angelčo Stojanov predvodio je liturgiju u crkvi Sv. Franje uz samostan franjevaca konventualaca u Puli za vjernike MPCO sv. Joakima Osogovskog. Na kraju liturgije pročitana je tradicionalna poslanica svećenstvu, monaštvu i vjernicima arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana i članova Svetog sinoda Makedonske pravoslavne Crkve.

U poruci se ističe kako je Knez mira rođen „da nas spasi od smrti i pomiri sa samima sobom", jer „mirotvorstvo je bit naše vjere, jer je Kristovo evanđelje naviještaj mira, a Gospodin Isus Krist je propovijedao i donio mir svim ljudima, mir žrtvom križa".

Kršćansko razumijevanje mira u svijetu ne iscrpljuje se pukim odsustvom rata, već je potrebna dublja spoznaja. Uostalom, sam Krist kaže: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje". Prema tome, mir Crkva nudi kao obnovu zajedništva između Boga i ljudi. Božji dar mira postaje realnost samo onda kada kršćani trajno žive u vjeri, ljubavi i nadi.

Stoga, jer kao kršćani živimo mir koji nam je poklonjen od Boga, nismo ravnodušni pred njegovim odsustvom iz svijeta, već se molitvom zalažemo da nebeski mir zavlada cijelom zemljom. Imajući iskustvo Božje pravde, zalažemo se za veću pravdu u svijetu i za iskorijenje svih oblika ugnjetavanja. Stalno si povješćujući da je Bog postao čovjek, prepoznajemo neponovljivu vrijednost svake osobe i branimo pravo svih ljudi da imaju dostojanstveni život, ističe se u poslanici.

„Ako postojano nosimo Boga u našim srcima, moći ćemo svjedočiti istinu i braniti mir, pravdu, slobodu i poštovanje čovjeka kao slike Božje. Samo tako ćemo moći svijetom širiti svetost te se kao kršćani zvati sinovima Božjim i dostojnom djecom naših očeva".

Na kraju poslanice vjernike se poziva da u duhu proslave rođenja Kristova, Boga-dijete usade u svoja srca i to tako da mržnju i pohlepu, odmazdu i sebičnost zamijene ljubavlju, žrtvovanjem, praštanjem i milosrđem.

misija / ika