Crkva u Hrvata 550

Franjevci: Samo molitvom ne možemo ostvariti pravednost

Franjevci: Samo molitvom ne možemo ostvariti pravednost

Povjerenstvo za pravdu, mir i očuvanje stvorenog Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) organiziralo je 2. prosinca u samostanu franjevaca konventualaca na zagrebačkom Svetom Duhu šesti tečaj o socijalnom nauku Crkve i društveno-političkom djelovanju svjetovnih franjevaca o temi „OFS i djelatna prisutnost u svijetu - kroz dijalog, inicijative i projekte".

Na poziv Povjerenstva odazvalo se tridesetak članova OFS-a koji su nakon mise poslušali uvodnu riječ nacionalnoga duhovnog asistenta fra Mate Bašića, koji je naglasak s akcije prebacio na povratak izvoru - euharistiji.

U tom smislu citirao je pobudnicu Sacramentum caritatis pape Benedikta XVI., u kojoj je učinjen prijelaz iz ljubavi prema Bogu na ljubav prema braći te upućen poziv kršćanima da se suoče sa „sablazni gladi" u svojim zajednicama i s ljudima na rubu društva. Bašić naglašava da nema socijalnog djelovanja Crkve prema van ukoliko nema djelovanja prema unutra, zbog čega je potrebno brinuti za ostavljene i osamljene članove bratstva, te one u domovima za starije i nemoćne gdje se pojedinac odčovječuje od samoga sebe i drugih.

Sudionici su potom prionuli promišljanju o uzajamnosti, solidarnosti i povjerenju unutar zajednice i prema društvu, o čemu je predavanje održao dr. Renato Matić. Osnova svakog odnosa u zajednici je uzajamnost, međusobna povezanost među stvorenjima, s ciljem da postane nesebična. Kako je rekao, bez načela pravednosti, prema kojoj svi imaju pravo na dobra društva, nastaje trajni sukob umjesto postizanja zajedničkih ciljeva.

„Da pravednost bude neželjena, pravednost mora biti željeni cilj, a samo molitvom ne možemo ostvariti pravednost već valja u društvu prevladati kritična masa volje za pravednošću", rekao je dr. Matić.

Potom je izdvojio umjerenost kao vrlinu kontrole posjedovanja koja pomaže ostvarenju pravednosti, a koju je potrebno posredovati kako bi se dosegla pravednost. Na kraju je govorio o solidarnosti čija je bit podijeliti s nekim životnu stvarnost, biti prisutan. Međusobno uvažavanje polazi od slobodne volje za prihvaćanjem drugih članova društva sa svim njihovim osobitostima i različitostima, iz čega treba proizaći spremnost na dijalog.

U drugom dijelu skupa predstavljeni su primjeri dobre prakse iz bratstava OFS-a. Zoran Milić predstavio je inicijative s područja zaštite okoliša i rada, fra Siniša Pucić resocijalizaciju siromašnih i beskućnika u Rijeci, Blaženka Eror Matić govorila je o palijativnoj skrbi u Zagrebu a Ivan Makovec o radu Socijalne samoposluge „Kruh sv. Antuna" u Varaždinu.

misija / ika