Crkva u Hrvata 320

Djevojačka skupina Andrijane sa splitskog Sućidra gostovale u Gradišću

Djevojačka skupina Andrijane sa splitskog Sućidra gostovale u Gradišću
U crkvi u Stinjakima Andrijane su pjesmom animirale misu, a potom i održale a capella koncert

Mjeseci predanog rada, vježbi i priprema, prijateljstvo sa župnikom župe Stinjaki don Štefanom Jahnsom u Gradišću, u Austriji, rezultiralo je putovanjem 11. i 12. studenog Djevojačke skupine Andrijane sa splitskog Sućidra u Gradišće. S njima je bio župnik don Ivan Čotić, klavijaturist Josip Balić i gitarist Stipe Trogrlić te voditelj Andrijana operni pjevač Bože Jurić Pešić.

Gradišćanski Hrvati su pripadnici hrvatske nacionalne manjine koji žive u austrijskoj pokrajini Gradišće (Burgenland). U širem smislu naziv obuhvaća i Hrvate na susjednim područjima zapadne Mađarske i južne Slovačke, donjoaustrijske Hrvate te moravske Hrvate. U ove krajeve doselili su se bježeći pred osmanlijskim osvajačima potkraj XV. i tijekom XVI. stoljeća.

Stinjački vrh u župi Stinjaki župa je u kojoj je odrastao sadašnji biskup biskupije Željezno, Hrvat, mons. Egidije Živković, koji je 2012. na blagdan sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije predslavio misu na Rivi na jeziku Hrvata iz Gradišća.

Stinjaki su župa od 3000 stanovnika. Velika većina govori arhaičnim hrvatskim jezikom, isključivo ikavicom, tako da nije bilo većih poteškoća u sporazumijevanju. Nakon višesatnog putovanja iz Splita, preko Zagreba, Maribora i Gratza u subotu navečer Splićanke su stigle u Stinjake gdje su smještene po obiteljima.

Nakon što su se malo osvježili za njih je u vatrogasnom domu, vlasništvu župe, priređena večera i zabava. Oko tridesetak tamburaša, Gradišćanaca, većina školske dobi, sviralo je i pjevalo popularne, zabavne i narodne hrvatske pjesme. Dvosatni program izveden s toliko ljubavi, emocija, zajedništva i međusobnog razumijevanja pamtit će i jedni i drugi cijeli život. Dojam je bio takav kao da su negdje u Slavoniji, a ne u Austriji.

U nedjelju ujutro u punoj crkvi u Stinjakima Andrijane su pjesmom animirale misu, a potom i održale a capella koncert. Nakon svake izvedene pjesme dobile su gromoglasan pljesak. Za ovaj koncert pripremio ih je Bože Jurić Pešić koji je sve pjesme obradio za ženski troglasni i četveroglasni zbor.

Na kraju, zahvalivši don Štefanu i župljanima na gostoprimstvu don Ivan Čotić je kazao: „Kako se lijepo, kao Hrvat, osjećam u mojem Splitu, u mojem Zagrebu i Osijeku i drugim mjestima širom Hrvatske jednako tako se lijepo i prihvaćeno, kao svećenik i Hrvat, osjećam ovdje u Gradišću. Hvala vam od srca.“

Nakon zajedničkog obida, kako oni a i naši stari kažu, dirljivim rastankom su se oprostili s našim Hrvatima iz Gradišća i krenuli natrag na more.

misija / nadbiskupija-split