Crkva u Hrvata 374

Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata u Svetom Jeronimu

Jesenski susret hrvatskih rimskih studenata u Svetom Jeronimu
Euharistijsko slavlje predvodio je don Ante Market, svećenik biskupije Peterborough

Svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju 12. studenoga uz spomendan prvog hrvatskog kanoniziranog sveca sv. Nikole Tavelića, obilježen je jesenski susret hrvatskih studenata u Rimu, te je, po običaju, predstavljen novi Hrvatski rimski adresar za akademsku godinu 2017./2018.

U zajedništvu s pedesetak svećenika u ispunjenoj Hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima euharistijsko slavlje predvodio je don Ante Market, rođen u Torontu (Kanada), svećenik biskupije Peterborough, te doktorand kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana.

Don Ante u homiliji je prije svega izrazio zahvalnost što mu se pružila prilika propovijedati prvi puta u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima. U svojim je mislima, posebno protkanima domoljubljem, istaknuo kako je sv. Nikola Tavelić posvetio svoj život obraćenju ljudi, donoseći im dar vjere i dar spasenja. Vjera i spasenje su povezani, jer bez vjere nema spasenja. Market se pitao živi li taj dar vjere i dalje u hrvatskom narodu koji se naziva kršćanskim i koji je još 879. godine obećao zauvijek ostati vjeran rimskome biskupu, Papi.

Prisjetivši se kako je kao mlad često dolazio u svoju rodnu župu u Torontu na misu i kako je kršćanski hrvatski narod tamo uvijek zajedno molio riječi Hrvatskoga krsnog zavjeta, pozvao je da „ne samo da molimo tu molitvu, već da je prije svega živimo." Prava vjera i pravo kršćanstvo živi se upravo svjedočenjem, kao što je to pokazao naš prvi hrvatski svetac, dodao je Market te zaključio: „Sveti Otac Pavao VI. rekao je da ljudi slušaju učitelje samo ako su učitelji prvo svjedoci. Tako smo i mi Hrvati pozvani biti svjedoci i učitelji kršćanskog života drugim narodima", zaključio don Market.

Na kraju mise rektor Crkve i Zavoda sv. Jeronima Bože Radoš uputio je riječi zahvale svećenicima suslaviteljima, studentima, te na poseban način don Anti Marketu, nazvavši ga „ambasadorom naših domovina, koji neskriveno i ponosno voli svoje".

Na misi su sudjelovali i diplomatski predstavnici u Rimu: veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, veleposlanica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Slavica Karačić, te veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji Jasen Mesić.

Uz zbor svećenika - pitomaca Zavoda sv. Jeronima te hrvatskih bogoslova iz Rima, pod ravnanjem mo Josipa Vidasa, slavlje su glazbeno uveličali i gosti iz Nina: KUD „Branimir". Oni su nakon mise održali i kratak koncert tamburaških skladbi iz svih dijelova Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije.

Po završetku mise, u stanci koncerta predstavljen je novi Hrvatski rimski adresar, koji Zavod svake godine priređuje i izdaje. Adresar je predstavio Franjo Frankopan Velić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.

Grafički ga je oblikovao Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a u pripremi su sudjelovali još i vicerektor Marko Đurin, Ivo Bezina, Marko Čubelić, Tomislav Kutleša, Marko Martić, Matej Petrić, Mladen Pranjić i Krunoslav Siroglavić. Svojim prilogom u troškovima tiskanja adresara i ove godine sudjelovala je obitelj Mršić-Mazzetta.

Susret je završen prigodnim druženjem u zavodskom salonu.

misija / ika