Crkva u Hrvata 301

Motoristi, djeca i hodočasnici proslavili Dan neovisnosti pod okriljem sv. Josipa

Motoristi, djeca i hodočasnici proslavili Dan neovisnosti pod okriljem sv. Josipa
Rektor Josipova svetišta mons. Antun Sente blagoslivlja motoriste i njihove motore

Više od 200 motorista parkiralo je svoja vozila u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u nedjelju 8. listopada 2017. godine sudjelujući na taj način u završetku akcije „Sigurnost u prometu“ i u proslavi Dana neovisnosti.


Motoristi su, zajedno s brojnom djecom koja su došla blagosloviti svoje knjige i školski pribor, sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta, u koncelebraciji s vlč. Pepekom Komorčecom, umirovljenim svećenikom i ljubiteljem motora, te don Davidom Leskovarom, salezijancem, koji je predvodio svoje župljane iz Knežije-Zagreb na hodočašće sv. Josipu.

Cijelo slavlje upotpunilo je kršenje dvoje djece: Lune i Mateja. Svetu misu pjesmom je obogatio zbor mladih „Agape“ pod vodstvom vjeroučitelja Matije Milošića, a završnu pjesmu otpjevao je dječji zbor iz Knežije.

U prigodnoj homiliji mons. Sente naglasio je važnost sigurnosti u prometu i poštivanju prometnih znakova kako onih koji upravljaju vozilima tako i pješaka. Ali isto tako kao što poštujemo prometne znakove moramo poštivati i Božje znakove, odnosno zapovijedi, kako bismo sigurno dospjeli do našeg cilja, Kraljevstva Božjeg, kazao je rektor Svetišta i poručio kako trebamo otvoriti vrata Bogu da bismo mogli radosno živjeti.

Na kraju svete mise mons. Sente darovao je vlč. Komorčecu medalju sv. Josipa napravljenu povodom 330. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, a don Davidu svijeću s logom Svetišta.

Nakon svete mise u pastoralnom centru Svetišta izvedena je predstava za djecu „Kata i Nino na putu do škole“ Gradskog kazališta „Zorin dom“ u kojoj su na poučan i duhovit način, uz interakciju s velikim brojem djecem, objašnjena osnovna prometna pravila i znakovi u prometu.

Zatim je otvorena izložba „Motokros na Dubovcu“, Dinka Neskusila, a sam autor izložbe naglasio je kako je taj motokros koji se vozio na brdu iza Svetišta bio jedan od najtežih na svijetu, te istaknuo zasluge svog pokojnog oca Zdravka Neskusila i Zvonimira Gerbera u ostvarenju spomenute izložbe.

Na kraju su mons. Sente i vlč. Komorčec blagoslovili motoriste, njihove motore i mopede, koji su zatim u povorci krenuli prema povijesnom dijelu grada - Karlovačkoj zvijezdi.

misija / zagrebačka nadbiskupija