Crkva u Hrvata 378

Proslava 43. obljetnice posvećenja Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu

Proslava 43. obljetnice posvećenja Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu
Svećenici iz generacije 1997. koji su na misi proslavili 20 godina svećeničkog ređenja

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu proslavljena je 15. rujna 43. obljetnica posvećenja.

Samu obljetnicu obilježila je i proslava 20 godina svećeničkog ređenja nekoliko svećenika iz generacije 1997., te blagdan Gospe Žalosne u kojem se Crkva spominje i zahvaljuje Nebeskoj Majci na svim bolima koje je podnijela ali i na njezinoj poslušnoj i spremnoj vjeri, što je na početku misnog slavlje napomenuo predvoditelj preč. Damir Bačun, trešnjevački dekan.

Uz mons. Antuna Sentea, ml., rektora svetišta, koncelebrirali su i brojni svećenici, većinom slavljenici '97. generacije. Misu pjesmom je uveličao zbor „Sveti Josip" pod ravnanjem Jelene Mužar-Smenderovac i uz orguljsku pratnju Krešimira Klarića.

Preč. Damir Bačun u prigodnoj je homiliji naglasio kako posvećena crkva predstavlja Isusa Krista koji je svojom smrću i uskrsnućem postao pravi i savršeni hram Novoga saveza. „Posveta crkve ima svoju trajnost te je od tada, možemo reći u punom smislu riječi, kuća Božja, posvećena Bogu i čovjeku.

Dakle, posvećena susretu s Bogom u molitvi, u slavljenju svete mise, u primanju svetih sakramenata, u primanju vjerske pouke, itd." pojasnio je propovjednik. U nastavku propovijedi preč. Bačun upozorio je da unatoč brojnim crkvenim i sakralnim objektima ne smijemo zaboraviti živu Crkvu jer Bogu treba čovjek i njegovo čisto i dobro srce i od najveličanstvenijih zdanja Bogu je najbitniji onaj sveti i unutarnji hram u čovjeku.

Iz tog razloga predvoditelj misnog slavlja uputio je vjernike da se trude biti hram Boga živoga, da nastoje raditi na obnovi, obraćenju i posvećenju svojih srca, te da se nadozidaju na kamen temeljac, odnosno na Krista, kako bi bili Njegova vidljiva prisutnost u svijetu. Pri kraju propovijedi preč. Bačun dotaknuo se i svetoga Josipa kazavši kako svakog vjernika treba voditi Josipova poslušna i djelotvorna vjera jer je on bio vršitelj i izvršitelj Božje riječi i oslanjao se na Boga čitavog života.

Na kraju mise mons. Sente istaknuo i čestitao svećenicima koji slave 20 godina svećeničkog ređenja te ih darivao simboličnim i prigodnim darovima.

Slavljenici su: preč. Damir Bačun, trešnjevački dekan i župnik župe Svetog Marka Križevčanina u Zagrebu, prof. dr. sc. Josip Šalković, pročelnik Katedre kanonskog prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, vlč. Darko Banfić, župnik Župe sv. Barbare, Rude, vlč. Siniša Hegedušić, župnik župe Svetog Martina u Svetom Martinu pod Okićem, vlč. Dragutin Šengula, župnik župe Uznesenja BDM, Tuhelj, vlč. Stjepan Tenšek, župnik župe Svetog Martina, Šćitarjevo i dr. sc. Vlado Mikšić, supsidijar Svetišta. Među slavljenicima mons. Sente istaknuo je i fra Tomu Rumenjaka, OFM iz Župe Presveto Trojstvo – Karlovac koji ove godine obilježava 50 godina svećeništva.

misija / ika