Crkva u Hrvata 1046

Pripreme za svečane zavjete franjevačkih kandidata iz šest provincija

Pripreme za svečane zavjete franjevačkih kandidata iz šest provincija
Sudionici susreta u organizaciji franjevačke provincije Bosne Srebrene

U organizaciji franjevačke provincije Bosne Srebrene održane su ovogodišnje zajedničke pripreme za svečane zavjete 19 kandidata iz šest franjevačkih provincija iz republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Voditelj priprema bio je magistar bogoslova provincije-domaćina fra Danijel Nikolić.

Tijekom četverotjednog programa kandidati su prvi tjedan proveli u Sarajevu, na Franjevačkoj teologiji. Uvodna predavanja održali su fra Danijel Nikolić i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, fra Nikola Šantek, OFMConv., te profesori na franjevačkoj teologiji dr. fra Mile Babić i dr. fra Danimir Pezer.

Na početku drugoga tjedna priprema kandidate su posjetili provincijali četiriju franjevačkih provincija fra Miljenko Šteko (Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM), fra Joško Kodžoman (Provincija Presvetoga Otkupitelja u Splitu), fra Jure Šarčević (Hrvatska kapucinska provincija svetoga Leopolda B. Mandića), fra Jozo Marinčić (Provincija Bosna Srebrena). Provincijali su održali prigodne nagovore, uputivši riječi poticaja i ohrabrenja kandidatima za ustrajnost na redovničkom putu.

Posljednji dan boravka u Sarajevu bio je rezerviran za pohod drevnim samostanima u Kraljevoj Sutjesci i Kreševu, a potom su se kandidati uputili prema Rami. U samostanu na Šćitu imali smo priliku upoznati se s poviješću samostana i ramskoga kraja. Na blagdan sv. Klare pohodili su klarise u Brestovskom, a drugi dan franjevački novicijat na Gorici u Livnu.

Nakon Velike Gospe pripreme su nastavljene u sjemeništu u Visokom gdje su održane duhovne vježbe pod vodstvom fra Pave Filipovića, voditelja Hrvatske katoličke misije u Aachenu.

Četvrti tjedan bio je posvećen pastoralno-socijalnom radu, a odvijao se u Sarajevu gdje je predavanje održala prof. dr. Sanda D. Smoljo. Kandidati su dva dana volontirali u Staračkom domu „Otac Kristofor" i bolnici „Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj.

Posljednji dan priprema odvijao se na izvorima franjevaštva u Bosni i Hercegovini, u Srebrenici, gdje su se kandidati pridružili sudionicima Franjevačke ljetne škole duhovnosti koju vodi fra Joso Oršolić.

misija / ika

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.