Crkva u Hrvata 4485

Dr. Drago Prgomet darovao novu stolariju za Caritasovu Kuću Emaus

Dr. Drago Prgomet darovao novu stolariju za Caritasovu Kuću Emaus
Vrijednost donacije dr. Prgometa iznosi 25 tisuća kuna / CROPIX

Zahvaljujući darežljivosti dr. Drage Prgometa, saborskog zastupnika, liječnika i pisca, prizemlje Kuće Emaus i dio dječjih soba na katu ima novu stolariju.

Radovi na zamjeni stolarije u ovoj kući za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi obavljeni su u utorak 29. kolovoza. Postavljeno je ukupno sedam prozora s roletama i jedna unutarnja vrata koja dijele kuhinju od dnevnog boravka. Vrijednost donacije iznosi 25 tisuća kuna.

Ovo nije prva donacija dr. Prgometa zagrebačkom Caritasu. Donaciju od 20 tisuća kuna dr. Prgomet uručio je prije dvije godine Caritasovoj kući za smještaj trudnica, majki i djece do tri godine starosti na Savici - Šancima Zagrebu. Donacija je iskorištena za popravak krova dvorišne zgrade u kojoj se nalazi dječja igraonica.

Caritas zahvaljuje dr. Prgometu na vrijednim donacijama u ime korisnika obiju kuća.

Dodajmo ovome vijest, kako je u Zagrebu 28. i 29. kolovoza održan međunarodni atletski miting IAAF World Challenge Zagreb 2017, u sklopu kojega u ponedjeljak održan 3. memorijal Ivana Ivančića a u utorak 67. memorijal Borisa Hanžekovića – vrhunsko atletsko natjecanje ponajboljih svjetskih atletičarki i atletičara.

Već treću godinu zaredom na poziv organizatora AK Dinamo Zrinjevac Hrvatski Caritas imao je priliku tijekom mitinga predstavljati svoju tradicionalnu akciju Za 1000 radosti, koju u sklopu programa pomoći obiteljima u potrebi diljem Hrvatske provodi već petnaest godina pružajući pomoć tisućama siromašnih obitelji putem mreže nad/biskupijskih i župnih caritasa te – uz potporu i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja – svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Konkretna pomoć stigla je tako i ove godine do brojnih obitelji koje se u neravnopravnim natjecanjima svakodnevno bore protiv zaduženosti, bolesti, nezaposlenosti, besperspektivnosti, siromaštva…

Na sportskim borilištima uz fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice i na stadionu u SRC Mladost na Savi Hrvatski je Caritas svim gledateljima koji su pratili sportska nadmetanja darovao prigodne narukvice živopisnih boja. Na njima je uz naziv akcije i riječ intervencija, pod kojom se provodi ovogodišnja akcija, i deset poticajnih pitanja koja potiču na različite oblike intervencije, materijalne ali i nematerijalne, kojima svaki čovjek može usavršiti i obogatiti svoje odnose s ljudima, a napose djelatno izraziti ljubav i zauzetost za one najmanje i najslabije u društvu.

Među njima su: Zašto ne darovati? Zašto ne mijenjati? Zašto ne slaviti? Zašto ne popraviti? Zašto ne zahvaliti? Zašto ne pomoći? Televizijski gledatelji kao i gledatelji na borilištima mogli su se u akciju uključiti pozivanjem donacijskoga broja 060 9010 (6,25kn po pozivu; PDV uključen) ili novčanim uplatama putem www.caritas.hr .

Premda je u ponedjeljak na bacalištu kugle uz fontane jak pljusak onemogućio humanitarno natjecanje u bacanju kugle te je ono bilo u posljednji tren otkazano, spremnost sudionika da i osobno podupru akciju Za 1000 radosti i okušaju se u nadmetanju u bacanju kugle u nepovoljnim okolnostima ohrabrila je mnoge.

Hrvatski Caritas zahvaljuje stoga: tenisaču Dinu Marcanu, miss sporta Hrvatske Leonardi Farkaš, TV-voditelju Frani Ridjanu, bivšim sportašima: vaterpolistu Dubravku Šimencu, odbojkašici Mariji Anzulović, veslaču Igoru Boraski, tekvandašici Ani Mariji Bujas Čelan, rukomatašici Klaudiji Bubalo, kao i glumcu Milanu Pavloviću i glavnom tajniku Sportskog saveza Grada Zagreba Zdenku Antunoviću – nadajući se idućoj suradnji u izgradnji društva solidarnosti i socijalne osjetljivosti.

Uspješnoj promociji akcije Za 1000 radosti u svojevrsnoj „Intervenciji na Hanžeku" pred više od 13 tisuća gledatelja u dva dana uz organizatore natjecanja doprinijeli su i mediji, napose HRT, Hrvatski katolički radio, Laudato TV, brojne lokalne radijske postaje koje su emitirale radijski spot te Novi list.

Akcija Za 1000 radosti – INTERVENCIJA – Hrvatskoga Caritasa i dalje je otvorena, a siromašnim obiteljima u Hrvatskoj pomoć dobrih i darežljivih ljudi žurno je potrebna. Navijanje i potpora našim najboljim sportašicama i sportašima - ali i socijalno ugroženim građanima - vidjela se ovih dana na djelu na atletskom mitingu. Vjerujemo da se taj učinkoviti spoj može i nastaviti.

misija / ika