Crkva u Hrvata 914

U zagrebačkoj katedrali zaređena šesnaestorica svećenika

U zagrebačkoj katedrali zaređena šesnaestorica svećenika
Prvi mladomisnički blagoslov

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim te pomoćnim biskupom u miru mons. Valentinom Pozaićem, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te mnogobrojnim svećenicima, podijelio je u subotu 17. lipnja na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici, sveti red prezbiterata šesnaestorici đakona.

Euharistijskim slavljem ujedno je cijela nadbiskupijska zajednica zahvalila Bogu za biskupsko služenje pomoćnog biskupa zagrebačkog u miru mons. Valentina Pozaića.

Ovaj je dan u nadi iščekivan i od Crkve, rekao je pozdravljajući na početku svoje homilije Kardinal. Obraćajući se ređenicima, Kardinal je istaknuo da njihovo Hoću, koje će pet puta odgovoriti, dodajući na peti upit riječi: s Božjom pomoći, nije samo formalna obaveza, nego opredjeljenje, to je izbor ljubavi.

„Onaj koji slobodnom voljom u ljubavi izabire slijediti Dobroga Pastira pozvan je svaki dan tu odluku obnavljati, vršenjem prezbiterske službe, imajući na umu da je vjernost zauvijek vlastito ime ljubavi: u naviještaju Evanđelja, u cjelovitom poučavanju katoličke vjere, u slavljenju sakramenata, posebno dnevnom slavljenju svete Mise te spremnom slavljenju sakramenta Pomirenja, u postojanoj molitvi, osobito redovitom moljenju Časoslova, u svjedočenju milosti celibata, u poslušnosti dijecezanskom biskupu i drugom zakonitom poglavaru."

Obraćajući se okupljenim vjernicima, Kardinal ih je pozvao da ove mlade svećenike prihvate sa zahvalnošću, kao Božji dar: „Njihovo današnje ređenje je Božja poruka za sve nas. Po ovim mladim svećenicima Gospodin nam poručuje da nemamo pravo gubiti povjerenje, da se ne smijemo obeshrabriti u suočenju sa životnim poteškoćama.

Bog je vjeran. Danas nam svoju vjernost očituje po ovim mladomisnicima, koji su se odazvali i odgovorili na Božji poziv. Bog i danas djeluje u našoj sredini. Ređenje je rječit znak Božjeg djelovanja. Prezbiterat je životna milost za poslanje Crkve. Budimo uvijek zahvalni Gospodinu obnavljajući pouzdanje u njega."

Na kraju svoje homilije obraćajući se ređenicima Kardinal je poručio: „Treba tražiti Isusovu, a ne svoju slavu. To je, dragi ređenici, put ispunjenja vašega poslanja i spasenja svijeta. To je put kojim je prošao naš Blaženik, kardinal Alojzije Stepinac, koji danas svijetli nama i svekolikoj Crkvi. Njemu i njegovu moćnom zagovoru preporučite sebe i službu što vam je danas Crkva povjerava. Neka vam On bude uvijek orijentir u svećeničkom životu."

Prije završnog blagoslova Kardinal je izrekao zahvalni govor biskupu Pozaiću za njegovo biskupsko služenje u kojem je rekao: „Dragi biskupe Valentine, puno je važnih datuma u Vašem životu, puno životnih postaja, puno ustanova u koje ste utkali svoje znanje, sposobnosti i žrtve, ali neka ispred svega toga budu lica dragih ljudi što ih je Bog slao na Vaše putove. 

Neki će od njih zauvijek ostati u Vašem srcu i pamćenju, jer ste u susretu s ljudima nastojali davati najbolje od sebe slijedeći riječi svoga biskupskog gesla: 'Život biraj'. Tko bira život opredjeljuje se za čovjeka bez obzira na okolnosti, prijetnje i neizvjesnosti. Svojim svećeničkim i biskupskim služenjem gradili ste međuljudske odnose koji povezuju s Bogom i usmjeruju na Njega."

Kao zahvalni dar za biskupsko služenje Kardinal je u ime Zagrebačke nadbiskupije, biskupu Pozaiću uručio kip bl. Alojzija Stepinca.

Sveti red prezbiterata su primili za Zagrebačku nadbiskupiju Mario Dukić, r. 24.12.1986., Zagreb, župa sv. Petra apostola, Zaprešić; Danijel Hačko, r. 12.7.1984., Zagreb, župa sv. Ana, Sveta Jana; Krunoslav Kolar, r. 29.3.1988., Zagreb, župa Presvetog Trojstva, Kraljevec na Sutli; Željko Nestić, r. 11.11.1979., Zagreb, župa Uznesenja BDM, Brezovica i Tomislav Šagud, r. 22.5.1986., Zagreb, župa sv. Blaža, Zagreb;

Za franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda zaređeni su fra Dragan Grizelj, r. 5.2.1978., Banja Luka, župa Presvetoga Trojstva, Daruvar, Požeška biskupija; fra Marijan Vidović, r. 20.1.1988., Zagreb, župa sv. Anastazije, Samobor, Zagrebačka nadbiskupija; fra Marko Gulin, r. 15.10.1977., Šibenik, župa sv. Marije, Zagreb, Zagrebačka nadbiskupija; fra Ivan Nikolić, r. 15.7.1988., Vinkovci, župa sv. Antuna Padovanskog, Otok, Đakovačko-osječka nadbiskupija; fra Matija Marijić, r. 10.11.1990., Slavonski Brod, župa sv. Josipa Radnika, Slavonski Brod, Đakovačko-osječka nadbiskupija; fra Josip Sedlar, r. 15.2.1992., Čakovec, župa sv. Antuna Padovanskog, Čakovec, Varaždinska biskupija i fra Ivan Crnković, r. 11.6.1987., Karlovac, župa Blažene Djevice Marije Snježne, Kamensko, Zagrebačka nadbiskupija;

Za provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca zaređen je fra Ivan Marija Lotar, r. 26.11.1990. Vukovar, župa sv. Ćirila i Metoda, Vinkovci, Đakovačko-osječka nadbiskupija, za Hrvatsku karmelsku provinciju svetoga Oca Josipa Vedran Pavlić, r. 3.6.1981., župa sv. Jakova apostola, Jadranovo, Riječka nadbiskupija; za Hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove p. Tomislav Rukavina, r. 7.8.1981., Gospić, župa sv. Rok, Gospićko-senjska biskupija i p. Tomislav Magić, r. 12.12.1976., Varaždin, župa sv. Elizabete, Jalžabet, Varaždinska biskupija.

misija / zagrebačka nadbiskupija