Crkva u Hrvata 235

Toni Berišić hodočastit će 650 km za hrvatske uznike u Haagu

Toni Berišić hodočastit će 650 km za hrvatske uznike u Haagu
Toni Berišić je na otoku Hvaru povremeno prisutan više od četiri desetljeća

Jedan od najpoznatijih hrvatskih hodočasnika Toni Berišić (65) iz Osijeka, na svoj način je stradalnik Domovinskog rata što je do sada propješačio ni manje, ni više nego čak 11.600 kilometara moleći se za Domovinu, za hrvatske obitelji, mlade i djecu, za hrvatske uznike, pa čak i hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Riječ je o čovjeku koji je istodobno na otoku Hvaru povremeno prisutan više od četiri desetljeća, pa je upravo sada 'odradio' 30-kilometarsku rutu od Jelse do Hvara moleći se za konačno oslobađanje šestorice Hrvata zatočenih u Haagu.

- Prije nego što sam pošao za Hvar mene je i veći broj krunica koje sam podijelio ljudima, osobito djeci, blagoslovio don Jurica Carić, pomoćni župnik u Jelsi. Bilo je strašno sparno, doslovno sam dušu ispustio u tunelu Selca - Dubovica (1.516 metaar), ali sam uz pomoć Boga sve izdržao moleći se isključivo za konačno oslobađanje šestorice Hrvata iz BiH - Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića na koje su nažalost mnogi zaboravili, a u Haagu su nepravedno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora - kaže Berišić, koji je u svojim rukama imao Raspelo od 2 metra s Isusovom krunom, kipom Gospe Lurdske, ali isto tako slikama bl. Alojzija Stepinca i pokojnog vlč. Ivana Burika, koji je mučenički ubijen u Tovarniku 1991. godine.

Mnogi su mu putem zaželjeli stisnuti ruku, pozdravljali ga mladi i stari, fotografirali se s njim, a on se po dolasku u Hvar samo skromno poklonio sv. Franji Asiškom ispred Samostana Gospe od milosti (15. stoljeće), dok je djeci i mladima sugerirao molitvu i vjeru u Boga, marljivost, odgovornost i poštenje, te nadasve ljubav prema Domovini.

Inače, ovaj Osječanin je sva hodočašća ove godine posvetio za istu namjenu i od siječnja mjeseca već propješačio oko 400 kilometara. Slijedeća ruta mu je Drvenik - Vepric, zatim će ići tri puta Osijek - Aljmaš i jednom Osijek - Vukovar, tako da će u konačnici prijeći oko 650 kilometara i uopće ne sumnjamo da u svojoj odluci neće uspjeti.

Mirko Crnčević