Crkva u Hrvata 686

Povijesno hodočašće gradišćanskih Hrvata u Zagreb

Povijesno hodočašće gradišćanskih Hrvata u Zagreb
Gradišćanski Hrvati u dvorani Vijenac na Kaptolu

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovat će u nedjelju na svetoj misi u čast blaženiku Alojziju Stepincu, koju će u zagrebačkoj katedrali na gradišćanskohrvatskom jeziku predvoditi željezanski biskup mons. dr. Egidije Živković, priopćeno je u subotu iz Vlade RH.

Na misi će pjevati zbor gradišćanskih Hrvata «Pax et Bonum» koji ima oko 150 članova iz Austrije, Mađarske i Slovačke, a očekuje se dolazak više od 500 hodočasnika gradišćanskih Hrvata, u sklopu trodnevnog hodočašća gradiščanskih Hrvata Zagrebu.

U veljači 2017. godine predsjednik Vlade Plenković primio je u Banskim dvorima u posjet izaslanstvo Željezanske biskupije, na čelu sa željezanskim biskupom mons. dr. Egidijem Živkovićem.

Željezanska biskupija u Željeznom (Eisenstadt) u Gradišću, Austrija, ima oko 240.000 vjernika od kojih je 50.000 Hrvata. Gradišćanski su Hrvati očuvali svoj kulturni i jezični identitet već više od pet stotina godina, ne samo u Austriji, nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, uvelike zahvaljujući i djelovanju Katoličke crkve.
Suradnja s gradišćanskim Hrvatima ojačana je preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, navode iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

U dvorani Vijenac hodočasnicima predstavljen lik bl. Alojzija Stepinca

Prvoga dana velikoga hodočašća gradišćanskih Hrvata u Zagreb, u petak u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta (NPI) hodočasnicima je predstavljen lik bl. Alojzija Stepinca. Uz hodočasnike pristigle iz Austrije, Mađarske i Slovačke gdje žive gradišćanski Hrvatim, pod vodstvom biskupa Željeznog Egidija Živkovića, susretu je nazočila i vrhovna glavarica sestara Služavki Maloga Isusa, družbe čije sestre djeluju u biskupskom dvoru u Željeznom, te ravnatelj NPI dr. Josip Šimunović. Susret je započeo himnom gradišćanskih Hrvata te recitacijom Antuna Mihanovića „Horvatska domovina".

Okupljene je pozdravio postulator Kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, mons. Juraj Batelja riječima „dočekali smo vas s ljubavlju i simpatijama". Pojasnio je, kako je te riječi nadbiskup Stepinac izrekao 29. studenoga 1936. u pozdravu gradišćanskim Hrvatima koji su došli u Zagreb na proslavu Hrvatskog pjevačkog društva „Zvonimir".

misija / hina

 

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.