Crkva u Hrvata 2371

Klapa HRM-a 'Sveti Juraj' u Kotoru na proslavi svetog Tripuna

Klapa HRM-a 'Sveti Juraj' u Kotoru na proslavi svetog Tripuna
Klapa HRM-a "Sveti Juraj"

Klapa HRM-a "Sveti Juraj" u subotu 4. veljače gostuje u Kotoru na proslavi blagdana svetog Tripuna, zaštitnika grada i Kotorske biskupije.

- Povodom 850. obljetnice katedrale svetog Tripuna, imamo izuzetnu čast nastupiti cjelovečernjim koncertom u Kotoru na poziv Kotorske biskupije. Posebno nas veseli susret s Bokeljskom mornaricom koja čuva i svjedoči pomorsku i kulturnu tradiciju Hrvata Boke Kotorske – rekao je uoči puta frontman i zapovjednik klape HRM-a Marko Bralić, radujući se novom nastupu pred Hrvatima u Crnoj Gori.

Klapa će u crkvi u 18 sati održati cjelovečernji koncert koji će Hrvati zasigurno dugo pamtiti, jer kad se katedralom zaori Stipišićev Oče naš i Molitva žuljnih ruku, Marovićeva Tebe tražim Bože moj, Majko riči tvoje blage i Divici Mariji, pa još kultne Oči u oči i Misao svijeta, nitko neće moći ostati ravnodušan. A tek kad se začuje Vivat Croatia i Bokeljska noć... srca će puknuti od radosti.

Mornarička klapa iza koje su brojna gostovanja u zemlji i iseljeništvu, i prije tri godine je gostovala u katedrali svetog Tripuna u Kotoru, koja je jedna od najstarijih katoličkih i uopće svih crkava u Europi. Od crkve Notre Dame u Parizu starija je 69 godina, a od Bazilike Sv. Petra u Rimu 460 godina! Izgrađena je 1166. godine na ostacima crkve iz 809. I sama Kotorska biskupija jedna je od najstarijih hrvatskih biskupija.

Sveti Tripun bio je u kršćanskoj starini izuzetno štovan mučenik. Rođen je 232. u Sampsadosu (Kampsadi) u blizini Apameje na zapadu Male Azije (danas u Turskoj), a pogubljen je oko godine 250. u Niceji. Sveti Tripun mučenik navjerojatnije je umro 2. veljače, ali je zbog Svijećnice njegov blagdan prenesen na 3. veljače. U Kotor su svečeve relikvije stigle iz Carigrada početkom 9. stoljeća i grad ga je proglasio svojim zaštitnikom te mu je podigao katedralu.

Prva spominjanja moći svetog Tripuna vežu se uz kotorskog građanina Andreu Saracenisa koji je donio njegove relikvije u Kotor i sagradio crkvu u njegovu čast. Na dijelu oltarske pregrade pronađen je i datum 13. siječnja 809., što potvrđuje da Kotor već više od 1200 godina čuva moći svetog Tripuna. Štovanje svetog Tripuna iz hrvatskog Kotora proširilo se i u susjednu južnu Italiju i Siciliju, a u Rimu mu je sagrađena i posvećena crkva na trgu Campo Marzio. Štuju ga i katolici i pravoslavci, a o njegovom životu i čudesima u Crkvama i na Istoku i na Zapadu postoje mnoge legende.

Snježana ŠETKAKomentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.