Crkva u Hrvata 388

Ford u kojem se vozio Papa u Sarajevu darovan kardinalu Puljiću

Ford u kojem se vozio Papa u Sarajevu darovan kardinalu Puljiću
Papa Frane u Sarajevu se 2015. godine vozio u ford focusu / REUTERS

Vijeće ministara BiH je na sjednici u srijedu, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo Odluku o prijenosu vlasništva nad osnovnim sredstvom, kojom Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH prenosi vlasništvo nad motornim vozilom ford focus na Vrhbosanski nadbiskupski ordinarijat.

Riječ je o putničkom vozilu u kojem se vozio papa Frane prilikom posjeta Sarajevu, a s obzirom na to da je proizvedeno 2005. godine, njegova vrijednost za Nadbiskupiju nije materijalna, već isključivo duhovna, ističu iz Vijeća ministara BiH.

Za komentar na Odluku iz Vijeća ministara BiH da im se dodijeli u vlasništvo vozilo kojim se vozio papa Frane tijekom posjeta BiH, zamolili smo nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.
U izjavi za Slobodnu Dalmaciju kazao nam je kako još službenu Odluku nisu dobili nego je samo pročitao vijest kao i mi.
- Usmeno su još lani obećali izdati dokument, a sam auto je već u našoj garaži. Čuvat ćemo ga kao uspomenu na papu Franu i divan doživljaj na njegov pohod - rekao je kardinal Puljić.

Papa Frane u Sarajevu se 2015. godine vozio u ford focusu, što je začudilo mnoge koji su očekivali da će se voziti u luksuznom vozilu. Ipak, to nije bilo čudno, o tome je odlučio sam papa Frane nakon inauguracije u ožujku 2013. godine.

Postavši papa odlučio se na nekoliko reformi, preselio se u vatikansku gostinjsku kuću te se iselio iz apostolske palače, nije želio koristiti zlatni stolac i nositi crvene Prada cipele, a tada je promijenjen i vozni park. Papa koristi automobil ili autobus, umjesto luksuznih automobila, među kojima i blindirani mercedes ML. Papa je također pozvao svećenike i redovnice da koriste skromnije automobile.

Brojni su pozdravili što Papa na osobnom primjeru provodi ono što propovijeda, a pozvao je i ostale svećenike da se povedu za njegovim primjerom i odreknu skupocjenih vozila.
- Vrijeđa me kada vidim svećenika ili redovnicu u najnovijem modelu automobila. Ne možete to činiti. Automobil je potreban za mnogo poslova, ali izaberite neki skromniji. Ako vam se sviđa luksuzni automobil, samo razmislite o tome koliko djece na svijetu gladuje - rekao je Papa.

Miroslav Landeka