Crkva u Hrvata 9763

HOLYWIN - Svetost pobjeđuje poganski Halloween

HOLYWIN - Svetost pobjeđuje poganski Halloween

U Zagrebu, Splitu, Vodicama, Rijeci, Varaždinu, Karlovcu i Vrbovcu uoči blagdana Svih svetih održat će se Holywin, noć bdjenja i molitve pod nazivom “Svetost pobjeđuje”, a cilj je mlade uoči Svih svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdjenje i molitvu, a kroz duhovno-zabavne igrokaze pokazati im da i oni mogu, štoviše, da su pozvani, biti sveti.

Igrokazima koji prikazuju živote svetaca želi se pokazati da su i sveci bili obični ljudi, slabi i grešni, ali i da je potrebno biti ustrajan u vjeri, strpljiv, ponizan, svjedočiti svoju vjeru drugima, ljubiti...

Organizatori nerado priznaju kako su noći otvorenih crkava prije desetak godina uvedene kao odgovor na Halloween partyje, običaj uvezen iz SAD-a poznat kao Noć vještica, kojeg katolici smatraju poganskom svečanošću.

Konzervativni krugovi Crkve u Hrvata ne podržavaju ovakva molitvena bdjenja prigovarajući kako je Noć vještica najbolje ignorirati, a ovako joj se samo daje na važnosti.

Bdjenje mladih katolika u Splitu, pod nazivom "Noć otvorenih crkava" organizira se u crkvi kod Isusovaca na Manušu. Molitveni program počinje u 19 sati i završava točno u ponoć

– Kršćani baštine kulturu života i svjetla, a ne tikava, veličanja smrti i magije. Riječ je o tamnom području i vjernicima se ne preporučuje sudjelovati na Noćima vještica, koje na koncu konca nemaju veze s europskom kršćanskom tradicijom – upozorava splitski svećenik mr. don Tomislav Topčić.

Damir Šarac