Crkva u Hrvata 344

Prijedorski imam stao u obranu banjalučkog biskupa Komarice

Prijedorski imam stao u obranu banjalučkog biskupa Komarice
Biskup Franjo Komarica

Imam Čaršijske džamije u Prijedoru Omer ef. Redžić stao je u odbranu banjalučkog biskupa Franje Komarice, kojeg posljednjih dana kritizira predsjednik BH entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, piše novinska agencija Patria.

Biskup Komarica ukazuje na težak život povratnika u BH entitet Republika Srpska, naročito težak život Hrvata. Ranije su objavljeni podaci da se od protjeranih oko 150.000 Hrvata iz ovog dijela zemlje tokom rata u BiH danas u RS vratilo manje od deset posto, koji ne uživaju skoro nikakva prava.

Dodik je odgovorio da je nedopustivo da se Komarica miješa u politiku, te da njegova retorika ne pridonosi miru. Osim toga, rekao je Dodik, biskup Komarica živi bez ikakvih problema u Republici Srpskoj.
U obranu biskupa Komarice stao je prijedorski imam Redžić. On je ocijenio nedopustivim napad na biskupa Komaricu, koji je, kako je rekao, častan čovjek.

- Moje najtoplije ljudsko i kolegijalno poštovanje gospodinu Komarici na odvažnosti da progovara o onom što mu kao vjerniku i građaninu smeta, u ovim danima kada svjedočimo nedoličnom diskursu predsjednika entiteta Milorada Dodika, i riječima koje upućuje gospodinu Komarici – rekao je ef. Redžić.
- Ružno i neprimjereno kažete da Hrvati žive bez problema. Pa kao da je to nekakav luksuz! Znači li to da će Hrvati imati problema onda kad vi to budete željeli? Ili bilo ko drugi tko nije Srbin ili pravoslavac? Osuđujem ovakav politički pritisak na jednog od vjerskih velikodostojnika - dodao je ef. Redžić.

Misija / S.D.


Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.