Crkva u Hrvata 205

Tavelićev 'Put sandala' nastavljen u Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Tavelićev 'Put sandala' nastavljen u Nacionalnom svetištu sv. Josipa
Izložbu je otvorio fra Ivan Bradarić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku

„Put sandala", izložba fotografija autora Jasmina Fazlagića, koja na živopisan i zanimljiv način prikazuje životni put svetog Nikole Tavelića od njegova rođenja do mučeničke smrti, otvorena je u Pastoralnom centru Nacionalnog svetišta sv. Josipa, u galeriji „Martin Borković".

Izložbu je otvorio fra Ivan Bradarić, rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, objasnivši pritom okupljenim vjernicima naziv izložbe jer su sandale jedina sačuvana relikvija hrvatskog sveca s obzirom da mu je tijelo izmučeno i pokopano na nepozantom mjestu. Nagrađivani šibenski glumac Jakov Bilić ukratko je opisao proces nastanka izložbe, dok je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa, istaknuo da s ovakvim izložbama želi postići da Josipovo svetište, uz mjesto duhovne okrijepe, postane i mjesto kulturnih okupljanja.

Prije otvorenja izložbe u Nacionalnom svetištu ostvarena je peta srijeda Velike pobožnosti svetom Josipu. Misu je predslavio fra Ivan Bradarić u zajedništvu s mons. Antunom Senteom ml., preč. Vladislavom Mandurom, dekanom Karlovačkoga vojnog dekanata, o. Czeslawom Bielenom iz karlovačke župe BDM Snježne-Kamensko, o. Marijom Škrtićem iz pavlinskog samostana Gospe od Snijega na Cavtatu, te vlč. Markom Dujmom, supsidijarom, i vlč. Filipom Pavlovićem, župnim vikarom, koji svoju službu obnašaju u župi sv. Martina u karlovačkom naselju Hrnetić. Župljani istoimene župe hodočastili su tu srijedu svetom Josipu, a njihov zbor pjesmom je obogatio misno slavlje.

Fra Ivan Bradarić istaknuo je u propovijedi važnost odgojiteljske uloge sv. Josipa u Isusovu životu jer ga je učio osnovnim vrijednostima i ponašanjima ovozemaljskog života, ali ponajviše kako voljeti Boga. Fra Ivan izrazio je svoju oduševljenost ispunjenim svetištem, istaknuvši kako je to pokazatelj koliko vjernici vole i štuju sv. Josipa i da uistinu žele nasljedovati njegove kreposti. Također je upozorio vjernike na opasnost ovosvjetovnog mentaliteta koji nameće svoje ideje i izokreće kršćanske vrijednosti, te ih pozvao da budu svjetlo u tom svijetu.

Na kraju mise svoju vjeru svjedočio je glumac Jakov Bilić. U svom poslu najviše se dotaknuo vjere kada se pripremao za ulogu don Jere u predstavi „Glorija" Ranka Marinkovića. Tada je često putovao u Split kod prijatelja koji je odlučio postati isusovac, te s njim provodio mnogo vremena nastojeći shvatiti što je potaknulo tako mladog čovjeka da se odluči na cjeloživotnu službu Gospodinu i da se odazove Njegovu pozivu.

Vezano za njegovu glumačku karijeru, Jakov je naglasio da su riječ i govor ono čime se najviše koristi, a vjera u tome ima bitnu ulogu. „Vjera mi je pomogla da baštinim hrvatsku riječ na jedan kvalitetan i profesionalan način, a samim time ispunjavam i neku svoju unutarnju potrebu za vjerom", kazao je okupljenim vjernicima.

misija / ika

Komentari: 0

Samo registrirani korisnici mogu komentirati.