Crkva u Hrvata 1088

Umro mons. dr. Tomislav Ivančić, utemeljitelj Zajednice Molitva i Riječ

Umro mons. dr. Tomislav Ivančić, utemeljitelj Zajednice Molitva i Riječ
Mons. dr. Tomislav Ivančić

U 79. godini života i 51. godini svećeništva, u petak 17. veljače umro je mons. dr. Tomislav Ivančić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.

Rođen je 30. studenoga 1938. u Davoru u župi Marije Kraljice i sv. Jurja mučenika, od oca Đure i majke Marije r. Gelemanović. Godine 1960. stupa u Bogoslovno sjemenište u Zagrebu, a nakon šest semestara na Katoličkome bogoslovnom fakultetu odlazi na studij u Rim. Godine 1966. zaređen je za svećenika, a godinu dana kasnije postiže licencijat, da bi 1971. doktorirao u Rimu na Katedri fundamentalne teologije s disertacijom „Nereligiozno kršćanstvo kod Dietricha Bonhoeffera".

Iste godine postaje asistent pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1998. imenovan je dekanom toga fakulteta. Godine 2001. izabran je za rektora zagrebačkog Sveučilišta, a od 2010. godine imenovan je profesorom emeritusom.

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić imenuje ga 1983. kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a Sveti Otac Benedikt XVI. imenuje ga monsinjorom 2010. godine.
Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 2004. godine članom Međunarodne teološke komisije, a na drugi mandat iste komisije, 2009. godine, potvrdio ga je papa Benedikt XVI.

Za cjelokupni istraživački teološki i filozofski rad, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, odlikovao ga je najvišim priznanjem za znanstveni rad - redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića. Utemeljitelj je Zajednice Molitva i Riječ i Centra za duhovnu pomoć.

Tijelo mons. Ivančića bit će izloženo na groblju Mirogoj u ponedjeljak 20. veljače od 9 sati. Misa će biti u crkvi Krista Kralja u 10 sati, a nakon mise slijedi ukop, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je poruku sućuti Zagrebačkoj nadbiskupiji u povodu smrti teologa i filozofa mons. Tomislava Ivančića, ističući kako je mons. Ivančić bio velik poznavatelj ljudske duše, uvjeren da nam je za osmišljen život najvažnije ohrabriti se vjerom u Boga i ljubavlju.

„Bio je ljubitelj čovjeka, velik poznavatelj ljudske duše, uvjeren da nam je za osmišljen život najvažnije ohrabriti se vjerom u Boga i ljubavlju, koja će nas osnaživati u svakodnevnim životnim iskušenjima.

Svojim učenjem i angažmanom pružao je bližnjima utjehu i nadu, upućivao riječi lijeka mnogim ranjenim dušama, kako kroz djelovanje Centra za duhovnu pomoć, tako i brojnim medijskim nastupima i duhovnim obnovama. Kao vrhunski intelektualac, povezivao je znanost i duhovnost, pomažući nam naći odgovore na mnoga pitanja, prepoznati dobro, ojačati osobnost i duhovne dimenzije našega bića“, stoji u poruci sućuti predsjednice Grabar-Kitarović.

Sućut u povodu smrti mons. Tomislava Ivančića uputili su i hrvatski premijer Andrej Plenković te predsjednik Sabora Božo Petrov.

misija / ika / hina