Crkva u Hrvata 675

Hrvatska predsjednica na ukopu fra Serafina Sabola na Trsatu

Hrvatska predsjednica na ukopu fra Serafina Sabola na Trsatu
Do posljednjeg počivališta fra Serafina je ispratilo više od tisuću građana

U franjevačkoj grobnici na Groblju Trsat pokopan je fra Serafin Sabol, ugledni franjevac i nekadašnji gvardijan Trsatskog svetišta. Prije pogrebnog obreda kojega je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, u Auli pape Ivana Pavla II. na Trsatu održan je komemorativni skup. Pismo sućuti uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U njemu je, između ostaloga naveo da je fra Serafin znao da je vjera bez djela mrtva te je u franjevačkoj jednostavnosti i ljudskoj domišljatosti nastojao zauzeto svjedočiti Božju dobrotu i milosrđe.

Čuvar Svetišta i gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu fra Antun Jesenović za fra Serafina je kazao kako je bio franjevac koji nije mogao živjeti zatvoren u zdanju samostana, nego je neprestano obilazio ljude, sklapao poznanstva uz iskren osmijeh i optimizam. U svakom čovjeku znao je pronaći nešto dobro, želio je doprijeti do svih, te nikad nije za sebe koristio poznanstva, nego ponajprije za Svetište. Poticao je na jedinstvo u različitosti i iako je neke zasmetala ta njegova otvorenost, on je poput sv. Franje htio doprijeti do svih, rekao je gvardijan.

Kao franjevac i svećenik djelovao je u više gradova u Hrvatskoj, ali su mu Trsat i Rijeka najviše prirasli srcu te su tu njegove organizacijske sposobnosti najbolje došle do izražaja. Veselio se proslavi 650. obljetnice dolaska slike Majke Milosti na Trsat, a najsretniji je bio kada se uređivao Perivoj i gradila Aula pape Ivana Pavla II. Posebna ljubav bili su mu pjevači, članovi zbora Svetišta s kojima je rado pjevao, rekao je fra Antun Jesenović. Na kraju je zahvalio liječnicima i medicinskom osoblju te osoblju hospicija koje se skrbilo o fra Serafinu.

Od fra Serafina oprostio se riječki nadbiskup rekavši kako će ga se pamtiti po njegovim djelima, njegovoj vedrini, po ljubavi prema ovom Svetištu i djelima koje je ovdje ostvario, po otvorenosti prema svakom čovjeku. „Dragi Serafine, hvala Ti za sav Tvoj trud koji si uložio u duhovni preporod Trsatskog svetišta, riječke Crkve i cijelog našeg kraja. Nazvan si Serafinom Trsatskim, ali bio si i Serafin Riječki, bio si preporoditelj, bio si nemirni duh koji nije dopuštao da se uspavamo, da se mirimo sa 'status quo', nego si poticao sve, i ljude Crkve i ljude javnog života, da idemo dalje, naprijed, da se ne mirimo s postojećim, jer si znao i osjećao da možemo više i bolje. Nadahnuće za to nalazio si u Mariji, Gospi Trsatskoj, čiji je životni geslo bilo: 'Evo službenice, Gospodnje'. To je bilo i Tvoje geslo, jer si se poput nje trudio biti 'sluga Boga i ljudi'."

Oproštajnu riječ uputio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak. Kada je ostao bez vida, fra Serafin je rekao da čovjek ne gleda očima, nego srcem. On je uvijek gledao srcem i njime otkrivao dobrotu drugih, rekao je provincijal. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel podsjetio je da je fra Serafin Sabol bio izvrstan organizator, motivator i okupljatelj. Volio je Rijeku i Rijeka se s tugom i zahvalnošću oprašta od njega. Trsatsko svetište učinio je ne samo centrom vjerskog turizma, nego i centrom kulturnih zbivanja. Bio je bio vizionar i jedna od ključnih osoba u organizaciji posjeta pape Ivana Pavla II. Rijeci i Hrvatskoj 2003. godine. Čovjek s mnogo talenata i darova, a svima se koristio za druge i za zajednicu, rekao je Obersnel.

Dodao je kako su ga u šali zvali 'pročelnikom za vjerska pitanja' što je on s radošću prihvaćao te da je bio za Rijeku pravi čovjek na pravom mjestu. Vezala nas je ljubav prema gradu i iskreno prijateljstvo. Ponosan sam što sam bio njegov prijatelj i dijelio dio njegovog životnog puta, rekao je Obersnel. Oproštajnu riječ uputio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazavši da je fra Serafina krasila jednostavnost i toplina. Ugledom koji je imao u crkvenoj zajednici i organizacijskim sposobnostima tijekom boravka pape Ivana Pavla II. u Rijeci izborio je potvrdu važnosti Trsata, njegova duhovnoga i kulturnog identiteta, istaknuo je župan Komadina.

Do posljednjeg počivališta fra Serafina je u procesiji od kipa „Trsatski hodočasnik" koji je, zahvaljujući njemu postavljen ispred trsatske bazilike, do Groblja Trsat ispratilo više od tisuću građana. Pogrebni obred predvodio je nadbiskup Devčić u zajedništvu s bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom te krčkim biskupom u miru Valterom Županom koji je uputio prigodnu riječ. Od fra Serafina se oprostio fra Emanuel Hoško koji je s njim proveo više od 30 godina na Trsatu.

„Nije bio svećenik tradicionalist već svećenik po mjeri Drugog vatikanskog koncila, pristupačan svakome. Nije čekao ljude iza crkvenog praga, već ih je tražio i u gostionici. Primio je brojna priznanja. Među ostalima i nagradu za životno djelo Primorsko-goranske županije s naglašenom izjavom da mu se dodjeljuje 'za izniman doprinos religijskom, duhovnom, kulturnom i civilizacijskom značenju Trsatskog svetišta u cjelini'.

Fra Serafina je u njegovoj nesvakidašnjoj radinosti zaustavila bolest u 71. godini života. Rastajemo se s njime, ali ne smijemo zaboraviti da je sav pripadao svetištu Gospe Trsatske, trsatskim hodočasnicima, Trsatu, Rijeci, Primorju i svima nama. Sad pripada vječnosti, a nama je ostavio mnogo toga u čemu nam je bio i ostao uzor. Hvala mu. U nečem ga trebamo slijediti."

Po završetku pogreba, u bazilici Majke Božje Trsatske, služena je misa zadušnica. Od fra Serafina, uz članove obitelji, rodbinu, prijatelje i mnogobrojne svećenike i franjevce, došli su se oprostiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te aktualni i bivši predstavnici državne vlasti kao i ljudi iz javnog društvenog i političkog života.

misija / ika