Crkva u Hrvata 1591

Mons. Fabijan Veraja pokopan u rodnom Metkoviću

Mons. Fabijan Veraja pokopan u rodnom Metkoviću
Misu zadušnicu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić

U nazočnosti mnoštva vjernika i svećenika u Metkoviću je na posljednji počinak ispraćen monsignor Fabijan Veraja, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, umirovljeni dotajnik Kongregacije za proglašenje svetima, apostolski protonotar „supranumerarius“, koji je preminuo u 92. godini života 28. listopada 2014. u svome domu u Grottaferrati kraj Rima.

Tijelo pokojnoga mons. Fabijana Veraje prema njegovoj osobnoj želji preneseno je u Hrvatsku u njegov rodni Metković gdje je pokopano u subotu poslijepodne na gradskom groblju Svetog Ivana Nepomuka. Svetu misu zadušnicu u prepunoj crkvi Svetog Ilije služio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolita, Marin Barišić u koncelebraciji s dubrovačkim biskupom, Matom Uzinićem, šibenskim Antom Ivasom te mons. Martinom Vidovićem iz Rima.

Don Fabijan je rođen u Metkoviću na Svetoga Fabijana, 20. siječnja 1923. u obitelji Ivana i Danice Veraje, rođ. Šunjić. Nakon završenoga četvrtog razreda 1933., s nepunih jedanaest godina, školovanje nastavlja u splitskome sjemeništu. Po završetku Biskupske klasične gimnazije u Splitu studij teologije pohađa u Đakovu, no kraj Drugoga svjetskog rata tjera ga na prekid studija pa se sa skupinom sjemeništaraca pred partizanima povlači put Zagreba i preko Slovenije dalje u Italiju, gdje studij nastavlja u Rimu na Gregorijani.

Kao doktor teologije, mons. Veraja imenovan je stručnim suradnikom u Kongregaciji obreda, a potom je do umirovljenja radio kao dotajnik Kongregacije za proglašenje svetima, te je sudjelovao u istraživanju života i rada mnogih blaženika i svetaca, posebno hrvatskih Nikole Tavelića, Ivana Merza i Miroslava Bulešića.

Autor je više knjiga, među inim "Putovima providnosti" i "Svećenik i žrtva", posvećenu poznatom neretvanskom svećeniku don Radovanu Jerkoviću. Posljednje njegovo djelo objavljeno je prije nekoliko mjeseci i nosi naslov "Nikola Moscatello, savjetnik jugoslavenskog poslanstva pri Svetoj Stolici – 'Uspomene' u svjetlu dokumenata".

Piše Stanislav SOLDO
Snimio Denis JERKOVIĆ / CROPIX