Baština 1135

Papa pozdravio hrvatske bicikliste na prvom maratonu do Rima

Papa pozdravio hrvatske bicikliste na prvom maratonu do Rima
Papa je pozdravio jedanaest biciklista sudionika zavjetnog maratona hrvatskih svetaca

U organizaciji Kristova Stola - Misijske Europske Inicijative 28. listopada uspješno je završen prvi hrvatski zavjetni bicklistički maraton do Rima i Vatikana u kojem je pod geslom "Za Rim spremni! Papi vjerni!" sudjelovao jedanaest biciklista iz Hrvatske i BiH - uz 20. obljetnicu Stepinčeve beatifikacije, i s nakanom što skorije kanonizacije bl. Stepinca, kao i u spomen na 664. mučenika Crkve u Hrvata, prema Martirologiju XX. st, don Ante Bakovića, koji su mučeni i stradali pod komunističkim i drugim totalitarnim režimima XX. st.

Na općoj audijenciji u srijedu 24. listopada papa Franjo je posebno pozdravio jedanaest biciklista sudionika Prvog hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona hrvatskih svetaca do Rima te ih poslije audijencije osobno pozvao na zajedničko slikanje i blagoslov njihovim obiteljima i cijelom narodu – uz podjelu papinskih krunica.

Projekt Prvog hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona do Rima, odvijao se pod pokroviteljstvom vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i kardinala Petera Turksona te medijskim pokroviteljstvom Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog katoličkog radija.

Uz organizatoricu iz Kristova Stola Drinu Ćavar, u projektu je sudjelovalo ukupno jedanaest biciklista: dvije biciklistice – iz Vinkovaca i Rijeke (Ana Knežević i Mira Kukolj), te devet biciklista, šest iz Splita (Mijo Špar, Matija Škiljo, Dubravko Markota, Frane Miro Dobrović, Duje Kanajet, Mario Grgat), dvojica iz Bjelovara (Goran Iličić i Ivica Gubo) i jedan iz Banje Luke (Miroslav Margetić).

Biciklisti su ukupno prešli više od 1100 kilometara, dnevno ponekada i više od 150 kilometara, putem vožnje svakodnevno moleći i sva četiri otajstva krunice, i druge molitve hrvatskim svecima i blaženicima, posebno usrdno svaki dan moleći za što skoriju kanonizaciju bl. Kardinala Stepinca.

Biciklisti su krenuli iz Marije Bistrice u subotu 13. listopada uz blagoslov banjolučkog biskupa Franje Komarice. Krenuli su ispred karmelskog samostana bl. Alojzija Stepinca.

misija / ika